BiH

Odbačen zahtjev Bošnjaka u Vijeću naroda RS da se kriminalizacija klevete briše iz zakona

Vijeće naroda Republike Srpske (RS) nije postiglo dogovor o zahtjevu Kluba Bošnjaka da se iz Izmjena i dopuna krivičnog zakonika RS-a izbaci član osam koji se odnosi na “krivična djela protiv časti i ugleda”.

Spornim članom Zakona usvojenog u entitetskoj skupštini 20. juna uvode se kazne od 1.000 (oko 500 evra) do 6.000 maraka (oko 3.000 evra) za klevetu, iznošenje ličnih i porodičnih prilika, te javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri ili nacionalnosti.

Klub Bošnjaka je 28. juna zbog ovog Zakona pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, sa zahtjevom za uklanjanje spornih odredbi.

S obzirom na to da nije bilo dogovora klubova u Vijeću naroda, dalje procedure nalažu da se o ovome raspravlja na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda za usaglašavanje zakona i akata, koja je zakazan za srijedu 2. avgusta.

Ukoliko ne bude postignuta saglasnost, o zahtjevu Kluba Bošnjaka će odlučivati Ustavni sud RS-a koji je posljednja pravna instanca u entitetu.

Zakon je usvojen uprkos višemjesečnim upozorenjima novinara i aktivista da on predstavlja udar na slobodu mišljenja i korak ka uvođenju cenzure u RS-u.

Protiv kriminalizacije klevete oglasile su se i međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima.

Ranije su iz medijske zajednice najavili podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti usvojenog Zakona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh