BiH

Američki general obećao nastavak podrške euroatlantskom putu BiH

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Aleksandar Goganović primio je danas u službenu posjetu delegaciju Sjedinjenih Američkih Država na čelu s generalmajorom Danielom Lasicom načelnikom Uprave za planove, politike, strategije i sposobnosti Američke komande za Evropu (USEUCOM).

U pratnji generala Lasice bili su i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Eric Adams, članovi delegacije EUCOM-a i Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH (ODC), a u delegaciji Ministarstva odbrane BiH bili su pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, generalni inspektor MOBiH brigadni general Mirsad Ahmić i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

Zamjenik ministra Goganović je na početku sastanka u svoje ime i u ime ministra odbrane Heleza i zamjenika ministra Galića izrazio dobrodošlicu članovima američke delegacije, te ih upoznao o prioritetnim aktivnostima MO i OSBiH, a koji se, između ostalog, tiču novog sastava generalskog kora Oružanih snaga BiH i Pregleda odbrane.

Istakao je da će MOBiH nastaviti putem ostvarivanja dobre saradnje sa svim prijateljima, zemljama koje teže prosperitetu, stabilizaciji mira i sigurnosti kako u BiH tako i u cijeloj regiji, a neupitno i sa SAD-om.

Razgovarano je o bilateralno-vojnoj saradnji dvije zemlje koja se realizira kroz veliki broj programa koji su do sada ostvareni na polju obuke, modernizacije i razvoja OSBiH, konkretno vrijednih donacija višenamjenskih terenskih vozila, novih helikoptera, dodatnog opremanja Bataljonske grupe lake pješadije, unapređenja procesa deminiranja, te jačanja kapaciteta OSBiH za pomoć civilnim organima.

Posebno je naglašen značaj 20 godina uspješne saradnje BiH i Marylanda, koja se realizira kroz Program državnog partnerstva (SPP).

General Lasica je istakao da SAD cijene prijateljsko i strateško partnerstvo sa BiH. Obećao je nastavak podrške euroatlantskom putu BiH, te istakao da vidi jako puno oblasti u kojima dvije zemlje mogu sarađivati.

Na kraju, sagovornici su zaključili da će daljnja saradnja biti usmjerena ka jačanju veza u oblasti odbrane dvije zemlje, te izrazili očekivanje da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti putem realizacije projekata kroz postojeće programe, s ciljem povećanja operativnih sposobnosti OSBiH.

Nakon sastanka u MOBiH, planirano je da se delegacija SAD-a sastane i sa delegacijom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, na čelu s načelnikom generalpukovnikom Senadom Mašovićem, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh