BiH

Od oluje stradala ‘kraljica kupreških šuma’

Uslijed udara olujnog vjetra na predjelu Koprivnica, u blizini prometnice Bugojno-Kupres, tačnije kod Kupreških vrata stradalo je stablo jele koje su Kuprešaci s ponosom zvali “Kraljicom kupreških šuma”.

Od oluje stradala 'kraljica kupreških šuma' - fena

Za ovu jelu kažu kako je bila među najvećim na Balkanu te da će proći puno vremena da se dočeka nova “kraljica”.

Stradala jela je ponosno stajala na nadmorskoj visini od 1320 metara, a sa svojim dimenzijama vidno je dokazivala da je kraljica svih stabala kupreških šuma.

Bila je prsnog promjera 152 cm, opsega 478 cm, visine 44 m i drvne mase 29,26 m3 a pored nje su se sva ostala stabla činila poput tankih izdanaka.

“Misteriozna moć prirode učinila je da od sićušne, naizgled beznačajne sjemenke izraste drvo jele koje je preživjelo sve nedaće drevnih kupreških zima, tuče i gromove, ratove, stihijske sječe šuma i ostale nedaće”, poručuju Kuprešaci, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh