BiH

Ekstremne temperature u BiH postaju uobičajene

U Bosni i Hercegovini upaljen je crveni meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura zraka. Žive na termometrima bilježe ekstremno visoke temperature.

vrućina - Fokus

“Visoke temperature posljedica je tople zračne mase sa sjevera Afrike koja je preko Mediterana stigla do naših prostora i koja, usljed stabilne atmosfere i dosta dugih sunčevih intervala, dovodi do toga da temperatura na jugu naše zemlje dosegne i 40-ak stepeni”, pojasnio je Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Rizici po ljudsko zdravlje usljed ekstremno visokih temperatura izuzetno su visoki. Vrijeme ne možemo mijenjati, ali navike i planove možemo prilagoditi kako bismo izbjegli negativne posljedice ovako ekstremnih uvjeta, poručio je Krajinović.

Podsjetio je kako je najviša izmjerena temperatura u Bosni i Hercegovini zabilježena na meteorološkoj stanici u Mostaru – iznosila je 46,2 stepena Celzijevih i izmjerena je davne 1901. godine.

Međutim, naglasio je da je ono što je prije 20 ili 50 godina bilo ekstremno kad su u pitanju vremenske prilike danas postaje sasvim uobičajeno i normalno, uprkos tome što Bosna i Hercegovina ima idealne klimatske uvjete koji su umjereni u svakom pogledu.

“Prije dvije godine u Sarajevu smo imali četiri dana s ekstremno visokim vrijednostima temperatura zraka i takve nepogode su sve češće. Svjedoci smo da su toplotni talasi sve duži i ekstremniji i to je posljedica onoga što se dešava na globalnom nivou, a to je promjena klimatskih uslova”, istakao je Krajinović gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

Kako je rekao, visoke temperature zraka zadržat će se do srijede, kada se očekuje kratkotrajna promjena u vidu velike vjerovatnoće za lokalne pljuskove, koji bi mogli donijeti kratkoročnom osveženje, posebno u večernjim satima.

Međutim, temperature slične ovim, prema njegovim riječima, očekuju nas i u augustu, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh