BiH

Murphy o sankcijama, liderima, malignim uticajima u BiH, podršci SAD

Ambasador SAD u BiH Michael Murphy obratio se na otvorenju konferencije IGES 2023 – “Strateško partnerstvo BiH – Euroatlantski svijet”.

Michael Murphy - N1

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti.

Dobro jutro, dame i gospodo, uvaženi gosti, ostali govornici, predstavnici diplomatskog kora. Hvala organizatorima ovog događaja koji su mi dali priliku da govorim o odnosima između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine. Dozvolite da počnem sa nekoliko konkretnih opservacija vezanih za BiH prije nego što pređem na ostatak svijeta. Potom ću se ponovo vratiti na Bosnu i Hercegovinu.

Prije svega, čast mi je što mogu još jednom potvrditi posvećenost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, kao i njenoj budućnosti u evro-atlantskoj zajednici zemalja. Drugo, Sjedinjene Države pružaju podršku Bosni i Hercegovini već 28 godina, a ta podrška dolazi od administracija predvođenih i republikancima i demokratama. Konačno, taj pristup se nije promijenio pod administracijom predsjednika Bidena, niti će se promijeniti.

Kao što je jasno navedeno u Strategiji nacionalne sigurnosti administracije Biden-Harris, svijet se nalazi na prekretnici. Demokratska društva i autokratska društva nadmeću se da pokažu koji je sistem vlasti najbolji za građane i cijeli svijet. Velike sile natječu se da oblikuju osnovne zakone i principe za odnose među državama.

Najurgentniji strateški izazov sa kojim se svijet suočava dolazi od autoritativnih vlada koje propagiraju revizionističku vanjsku politiku i vode ili pripremaju agresiju, podrivaju demokratske procese u drugim zemljama, koriste tehnologiju i lance snabdijevanja radi prisile ili represije, te propagiraju neliberalan model međunarodnog poretka.

Rusija predstavlja direktnu prijetnju slobodnom i otvorenom međunarodnom sistemu, bezobzirno ismijava osnovne zakone međunarodnog poretka, što je jasno vidljivo iz njene brutalne agresije protiv Ukrajine. Za razliku od Rusije, Narodna Republika Kina ne samo da namjerava preoblikovati međunarodni poredak, nego sve više koristi ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku silu za postizanje tog cilja.

U nekim dijelovima svijeta postoji nelagoda zbog takmičenja između Sjedinjenih Država i najvećih svjetskih autokratija. Mi razumijemo ovu zabrinutost. Također želimo da izbjegnemo svijet u kojem će ovo nadmetanje prerasti u svijet rigidnih blokova. Sjedinjene Države ne traže sukob, niti novi Hladni rat. Ustvari, mi nastojimo osigurati da sve zemlje imaju mogućnost da slobodno odlučuju o tome šta je u njihovom najboljem interesu. To je ključna razlika između Sjedinjenih Država, koje nastoje sačuvati autonomiju i prava slabijih država, i Rusije i Narodne Republike Kine koje to ne rade. Sjedinjene Države žele slobodan, otvoren, prosperitetan i siguran međunarodni poredak koji će omogućiti ljudima da uživaju u osnovnim, univerzalnim pravima i slobodama, koji će osnažiti sve zemlje da kontinuirano podižu životni standard svojih građana i u kojem neće biti agresije.

Naš pristup BiH je u potpunosti u skladu sa ovim ciljevima. S ponosom smo uz građane BiH koji su izabrali budućnost u evro-atlantskoj zajednici zemalja i koji su izgradili neophodne državne institucije kako bi postigli taj cilj. Uspostava pravosudnih, finansijskih, sigurnosnih i ostalih državnih institucija predstavlja istorijsko postignuće za ovu zemlju i veliki korak ka ispunjenju obećanja uspostave jake, demokratske i prosperitetne Bosne i Hercegovine.

Sjedinjene Države su imale vodeću ulogu u svakom od ovih koraka, te smo marljivo radili i nastavljamo ulagati naše diplomatske i razvojne resurse u održavanje i nadogradnju ovih uspješnih priča. Kao dokaz naše trajne posvećenosti Bosni i Hercegovini i njenim građanima, Sjedinjene Države investirale su preko dvije milijarde dolara od 1995. kao podršku institucijama zemlje, te demokratskom, društvenom i ekonomskom napretku na svim nivoima vlasti. Nastavljamo ulagati i danas. Naprimjer, u proteklih nekoliko mjeseci najavio sam dva velika programa Vlade SAD čiji je cilj poboljšanje lokalne uprave u BiH i privlačenje investicija bh. dijaspore u lokalne zajednice širom zemlje.

Naše partnerstvo sa BiH rezultiralo je mnogim uspjesima, ali je možda najveći uspjeh formiranje multietničkih Oružanih snaga BiH. Danas Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali ponosno služe u zemlji i van nje u jedinstvenim oružanim snagama i pružaju sigurnost BiH i njenim građanima. Od podrške obuci za oficire, nabavke ključne opreme i materijalnih sredstava do provedbe zajedničkih vježbi, Sjedinjene Države su bile najbliži partner OS BiH u protekle dvije decenije. Ranije ove godine sam najavio novu veliku investiciju SAD u OS BiH, što podcrtava našu trajnu posvećenost OS BiH. Radujemo se daljem jačanju tog strateškog partnerstva u narednim godinama i nastavićemo zagovarati da OS BiH dobiju sredstva potrebna za izvršavanje svoje misije.

Bilo je problema i padova, naravno. Lideri koji nastoje iskriviti istoriju, poništiti napredak koji je postignut u prošlih 28 godina, i još kontrolisati institucije radi sopstvenih koruptivnih interesa podrivaju Bosnu i Hercegovinu. Mi smo jasno izrazili svoje nezadovoljstvo ovakvim ponašanjem i glasno progovorili protiv njega. Djelovali smo i ulaganjem u programe borbe protiv njihovog malignog utjecaja, uključujući ulaganje u nezavisno novinarstvo, civilno društvo i antikorupcijske inicijative, poput ureda za borbu protiv korupcije. Svi ovi programi namijenjeni su jačanju demokratskih snaga Bosne i Hercegovine i eliminaciji najgoreg djelovanja antidemokratskih i korumpiranih političkih aktera. Drugim riječima, mi ulažemo u ovo da bismo zaštitili interese građana ove zemlje i njihovu demokratsku i prosperitetnu budućnost.

Djelujemo takođe i ulaganjem u pomirenje i zacjeljivanje rana iz prošlosti i borbu protiv nastojanja nekih političkih lidera da dalje dijele ovu zemlju ili za svoje uske političke interese iskorištavaju događaje iz perioda 1992-1995. Ja lično se najviše ponosim našim partnerstvom sa Memorijalnim centrom Potočari što je odraz moje lične posvećenosti odavanju počasti žrtvama genocida i ratnih zločina. To je počelo kada sam bio ovdje od 2006. do 2009. i pomagao da se obilježi mjesto stradanja u Bratuncu.

Na kraju, naše aktivnosti uključuju i sankcionisanje pojedinaca uključenih u antidejtonsko, antidemokratsko ili koruptivno djelovanje. Vjerujem da ste primijetili da je moja vlada pojačala korištenje sankcija u posljednjih 18 mjeseci što je dio njene opredjeljenosti da aktere čije je djelovanje loše pozovu na odgovornost. Kritičari će reći da sankcije ne znače ništa – čak i dok pozivaju EU da ih nametne. Vjerujte mi da znače. Šta god da oni koji su pod sankcijama govore javno, kada su daleko od očiju javnosti, nastoje pronaći načine da se one uklone.

Nedavno smo čuli tvrdnje iz nekih krugova da Sjedinjene Države nisu ni prijatelj ni partner Bosne i Hercegovine, ili da Sjedinjene Države teže savezništvu sa jednom etničkom grupom ili političkom strankom nauštrb ostalih. Neki su čak govorili da Sjedinjene Države žele podjelu zemlje. Ništa nije dalje od istine. Angažman Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini i s njom, istorija tog angažmana koju sam upravo izložio, jasno ukazuje da ti kritičari ili nisu dobro informisani ili su zlonamjerni.

Bio sam iskreno dirnut kada sam vidio da ljudi u Bosni i Hercegovini shvataju snagu naše posvećenosti i da su prozreli jeftine pokušaje širenja straha da bi se njima manipulisalo. Vjerujte mi da Sjedinjene Države isto tako shvataju šta je politička retorika, a šta je ono što građani Bosne i Hercegovine misle o našem odnosu. I zahvalan sam liderima Islamske zajednice koji su ponovno potvrdili koliko je važan odnos između SAD i BiH i čvrsta podrška zajednice za evro-atlantsku orijentaciju Bosne i Hercegovine.

I postoje, zaista, strani akteri koji imaju maligni utjecaj i aktivno rade na odvraćanju vaše zemlje sa njenog evro-atlantskog puta. Oni ne žele stabilnost, sigurnost ni prosperitet za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Oni ih žele lišiti budućnosti u evro-atlantskoj zajednici država na koju imaju puno pravo. Neki od tih stranih malignih aktera rade sa ovdašnjim političarima koji žele stvoriti okruženje nestabilnosti i oduzeti građanima njihova osnovna prava. Istovremeno, i ovdje postoje političari koji nastoje uspostaviti partnerstva sa stranim akterima malignog utjecaja da bi ostali na vlasti. Oni opravdavaju ove pokušaje tvrdnjama da su Sjedinjene Države napustile građane ove zemlje, naročito Bošnjake. Opet kažem, ništa nije dalje od istine.

Zajedno sa našim saveznicima koji isto razmišljaju, Sjedinjene Države nastaviće se boriti protiv stranih malignih aktera u Bosni i Hercegovini i podržavati lidere koji nastoje voditi vašu zemlju u evro-atlantsku budućnost. Kao što smo i radili posljednjih 28 godina. Nastavićemo davati podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. I nećemo samo davati podršku integraciji vaše zemlje u evro-atlantske institucije, nego ćemo raditi s vama da bismo vam pomogli da ostvarite taj cilj. Mi imamo istu viziju Bosne i Hercegovine kao i njeni građani, a to je da ona bude dijelom evro-atlantske zajednice država i ponosni smo da radimo s njima na postizanju tog cilja. Hvala organizatorima današnje konferencije što su mi dali priliku da vam se obratim. Hvala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh