BiH

U USK će biti proglašeno stanje prirodne nesreće, sada već stotine poplavljenih objekata

Nakon što je prethodno proglašeno stanje prirodne nesreće u Sanskom Mostu, Bihaću i Bosanskoj Krupi, premijer Mustafa Ružnić potvrdio je skorašnje proglašenje stanja prirodne nesreće u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Poplave - GRAD BIHAĆ

Neprospavana noć je iza naših građana, situacija je izuzetno teška. U Sanskom Mostu, Bihaću, Bosanskoj Krupi već je proglašeno stanje prirodne nesreće, a uskoro će to učiniti Štabovi civilne zaštite u Velikoj Kladuši i Cazinu. Kantonalni štab Civilne zaštite prezentira detaljni izvještaj s terena, nakon čega će i Vlada USK donijeti Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području cijelog Kantona. To će biti najdalje iza 11 sati izjavio je Ružnić, piše FENA.

Izuzetno teška situacija uslovljena je obilnim padavinama koje ne prestaju, a prouzrokovale su rast vodostaja, izlijevanje vode iz riječnih korita, stotine poplavljenih objekata, odsječene putne komunikacije i aktivaciju klizišta.

Još jedna teška noć je iza mještana bihaćkih naselja Pokoj, Kralje – Vrkašić, Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac, Ripač, Golubić, Jezero – Privilica, Donje Prekounje, Ozimice 1, odnosno dijela ulice “Dr. Irfana Ljubijankića. Poplavljeno je više od 200 objekata, ogromna je šteta na poljoprivrednim površinama i usjevima, što je još sinoć uslovilo proglašenje stanja prirodne nesreće.

-Ponovo neprespavana noć za sve naše mještane. Poplavljeni su brojni objekti, situacija je zaista drmatična. Ovo je nezapamćena poplava u našoj mjesnoj zajednici, a dodatno nas zabrinjavaju nove padavine. Štete su ogromne – rekao nam je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Pokoj Adnan Korčić.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić potvrdio je da su timovi za spašavanje na vodi i pod vodom konstantno na terenu, te da mještanima u odsječenim predjelima dopremaju hranu i pitku vodu.

Sve nadležne službe su već treći dan u stalnoj mobilizaciji i danonoćno su na terenu.

Zbog izlijevanja vode na cestu, zatvorene su putne komunikacije Bihać – Kamenica, Bihać – Srbljani (Kostela), te Bosanska Otoka – Bužim.

Dramatična i besana noć je i iza građana Bosanske Krupe. U ovom gradu je još sinoć izmjeren najviši vodostaj rijeke Une, od kada se mjeri, a bio je 347 centimetara. Vodostaj je i dalje u porastu, tako da je jutros zabilježeno 354 centimetra. Poplavljeni su brojni stambeni, poslovni i pomoćni objekti, dok je još nekoliko naselja ugroženo.

Prema posljednjim informacijama, ozbiljna situacija je i u dijelovima Velike Kladuše i Cazina, gdje je također voda prodrla u više objekata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh