BiH

Zimska vježba “Prenj 2023”

Proteklog vikenda, 14. i 15. januara, na lokalitetu Rapti na planini Prenj izvedena je redovna godišnja vježba gorskog spašavanja u zimskim uslovima u organizaciji GSS FBiH (Gorska služba spašavanja – Federacije BiH).

Zimska vježba "Prenj 2023" - pr/haber.ba

Domaćin vježbe „Prenj 2023″ bio je GSS Konjic, a učestvovalo je preko 60 gorskih spasilaca.

Subotnji dnevni program je uključivao predavanja i edukativne aktivnosti, kao i druženje učesnika.

Scenarij – 15. januara u ranim jutarnjim satima GSS stanica Konjic zaprimila je poziv sa informacijama o unesrećenom stranom državljaninu u podnožju Konjičke Bjelašnice.

Zimska vježba “Prenj 2023”


 
Na osnovu informacija, zahtjevnosti terena i tehničke složenosti bila je potrebna dodatna pomoć i uključivanje većeg broja spasilaca i tehničke opreme.

Zimska vježba “Prenj 2023”

Korištene su zimske tehnike spašavanja kroz štafetni kosi transport, a svi učesnici vježbe su imali svoje zadatke i kroz postavljanje i korištenje tirolske priječnice. Vježbu je kontrolisala komisija koju su činili instruktori gorskog spašavanja i kandidati za instruktore. Po završetku je organizovan debrifing i analiza rada.

Zimska vježba “Prenj 2023”

Akcije spašavanja unsrećenih na nepristupačnim terenima su nepredvidive, uvijek izazovne aktivnosti koje zahtijevaju visoki nivo stručnosti, tehničnog znanja i spremnosti stanica i njihovih spasilaca.

Godišnje vježbe i saradnja stanica članica omogućavaju održavanje potrebnog nivoa znanja i sposobnosti.

Zimska vježba “Prenj 2023”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh