BiH

Kvalitet zraka dobar u većini područja BiH

Usljed nestabilnih vremenskih prilika, padavina u većem dijelu zemlje te povremeno pojave vjetra došlo je do značajnog poboljšanja kvaliteta zraka u gotovo svim područjima Bosne i Hercegovine.

Fena

Prema mjerenjima u 9.00 sati kvalitet zraka jutros je dobar na području Sarajeva, Banja Luke, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 30, te Tuzle u kojoj je indeks kvaliteta zraka iznosio 50.

Najčišći zrak jutros u 9.00 sati je bio na području Mostara, Ivan-sedla, Travnika gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 13.

Zrak je jutros umjereno zagađen na području Živinica, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 94, te Bihaća u kojem je indeks kvaliteta zraka iznosio 81, kao i Zenice i Ilijaša u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 60 i 55.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO), piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh