Vijesti

Penzije u januaru neće biti uvećane

Nakon što su se pojavile informacije da bi penzije u Federaciji BiH od početka naredne godine mogle biti uvećane za šest posto, provjerili smo te navode u Federalnom zavodu za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO).

Kako su kazali za Vijesti.ba iz PIO/MIO, naglašavaju da zasada još nema takve odluke.

“Još nema takve odluke. Preduslov bilo kakvom povećanju jest usvajanje budžeta, a budžet nije usvojen. Vjerujemo da će, ukoliko se budžet usvoji na vrijeme, biti donesena odluka o akontacijskom usklađivanju”, poručili su nam,pišu Vijesti

Dodaju da Odluku o tome donosi isključivo Vlada FBIH.

“U svakom slučaju penzije će biti usklađene prema Zakonu o PIO / MIO, a to je 15. aprila. Hoće li biti ponovo akontacijskog modela kao početkom ove godine, ostaje vidjeti”, ističu.

Na kraju poručuju da svakako neće biti moguće bez usvajanja budžeta.

“Da se razumijemo, penzija za januar se isplaćuje u februaru. U januaru se isplaćuje penzija za decembar i ona neće biti povećana”, jasno su nam istakli.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh