Vijesti

Struja poskupljuje za privredu, a šta je sa domaćinstvima?

Od izvoza struje do ugroženosti snabdijevanja. I to je moguće u BiH. Je li na pomolu povećanje cijene struje u Federaciji? Zasad je izvjesno poskupljenje za privredu do 20%, dok za domaćinstva iz Vlade Federacije planiraju uvesti tzv. blokovske tarife.

Nedovoljno uglja iz rudnika širom Federacije Bosne Hercegovine od 2019. godine stizalo je do termoelektrana. Manjak uglja doveo je do drastičnog pada proizvedene struje u zadnjih pet godina i do krize sistema.

Trenutne isporuke su drastično niske. Rezultat je ozbiljno ugrožavanje rada termoelektrana, pad proizvodnje električne i toplotne energije za zagrijavanje gradova Tuzla, Lukavac i Kakanj”, kazali su EP BiH.

Ključno pitanje koje građani postavljaju hoće li biti poskupljenja za domaćinstva, ali i redukcija.

“Do krajnjih granica ćemo ići, a da poskupljenja za građane ne bude. Mislim da to ne bi trebalo da se uradi u 2024. godini. Nastojaćemo da uopšte ne bude redukcija električne energije”, kazao je Vedran Lakić, ministar energetike i rudarstva FBiH.

I premijer Federacije Nermin Nikšić sada uvjerava, poskupljenje će ići samo za privredu.

“To će se kretati u onom zakonskom okviru do 20 posto povećanja, to je za privredu”, kazao je Nikšić.

Ovakva odluka obradovala je poslodavce. Obzirom da bi usljed prelaska s javne na tržišnu isporuku došlo do drastičnog povećanja cijene.

“Držim kao i kolege iz Udruženja poslodavaca da je ovo dobra stvar. Ovom odlukom je vlada dala sebi mogućnost da kaže elektroprivredama STOP da ne mogu otići sa nekim cijenama gdje se pozivaju na klasične tržišne cijene”, kazao je Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku.

Bivši federalni premijer Fadil Novalić smatra da se trebala povećati proizvodnja, kako bi izvozom ostvario ekstra profit. Pojašnjava da i sada Elektroprivrede zarađuju na cijeni prema privrednicima u Federaciji.

“EP obavještava stanovništvo i Vlada da se jedva drži na nogama, naravno krivicom nekih prethodnih, i da Vlada čini nadljudske napore da nas spasi od redukcija. Ta riječ nije bila u upotrebi od poslije rata do danas, Elektroprivreda koja izvozi 30% struje ne može da govori o redukcijama”, kaže Novalić.

Što se tiče diferenciranja cijena, Republika Srpska je to uvela još prošle godine, tada javnosti nije bilo baš jasno šta se uvodi. Sada iz EP Republike Srpske jasna poruka-poskupljenja neće biti.

“U Republici Srpskoj već su poduzeli korake, možemo se sjetiti blok-tarifa i tako su ispeglali bilanse, izvoze tu električnu energiju tamo gdje treba bez posrednika i mogu ostvariti veću dobit i ići ka tome da nema trenutno povećanja”, kazao je Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku,piše N1

“Biće vrlo vjerovatno bolje nego što je to uradila Republika Srpska”, kaže Lakić.

Iz Elektroprivede uvjeravaju da cijena jednog MWh u proizvodnji košta u 85 evra, a da je prodaju za 77, što znači da su u minusu 8 evra, skoro 16KM po svakom megavatu.

Prema njihovim podacima, cijena u Hrvatskoj je tokom prošle godine išla i do pet puta više od prosječne u FBIH, do 414 evra. A cijene, pokazuje njihova statistika bile su znatno veće i u Sloveniji i u Srbiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh