Vijesti

Mostar mijenja lokaciju za doček Nove godine nakon pritiska na gradonačelnika

Veliku buru u najvećem gradu Hercegovine izazvala je informacija da će se novogodišnji koncert održati na nekadašnjem Lakišića haremu. Mostar je osvanuo oblijepljen plakatima, oglasio se glavni imam, kao i lokalni političari. Nije prošlo mnogo, gradonačelnik Mostara promijenio je odluku.

Ne na Lakišića haremu”, “Oteto-prokleto”, samo su neki od natpisa koji se mogu vidjeti širom grada. Bila je to jasna poruka pojedinih građana, koji se protive održavanju koncerta na parkingu između buduće zgrade HNK i zgrade Vlade FBiH.

“Nije korektno. Sasvim dovoljno”.

“Imam osjećaj da je to malo provokacija, nije mala, nego velika. Ima toliko finih mjesta u Mostaru da se može Nova godina dočekati.”

Razlog zbog kog je i sama najava održavanja koncerta na ovoj lokaciji izazvala burne reakcije jeste što se prema riječima IZ BiH, na ovom mjestu nalazi groblje sa posmrtnim ostacima,piše N1

“Takav prijedlog muslimani i pripadnici Islamske zajednice doživljavaju s punim podozrenjem jer ga smatraju direktnom provokacijom i ne samo proslavom dočeka Nove godine već i ostvarene dominacije jedne politike nad drugom u našem gradu.”

Da je pomenuta lokacija neprimjerena za održavanje koncerta, smatraju i pojedini vijećnici.

“Taj lokalitet i jeste nekada bio lokalitet Lakišića harema, jer pri svakim građevinskim radovima i iskopima pronalaze se i dalje posmrtni ostaci na tom lokalitetu. Tako da je stav Kluba Bošnjaka i Koalicije za Mostar da taj lokalitet treba dodijeliti IZ za izgradnju nekog kulturnog centra, centra za međureligijski dijalog i samim tim dati mu primjeren sadržaj koji sada nedostaje na tom lokalitetu”, kaže Mirza Drežnjak, predsjednik Kluba vijećnika Koalicije za Mostar.

A iako je polovinom prošlog mjeseca najavio koncert na pomenutoj lokaciji, gradonačelnik Mostara za N1 poručuje da se još uvijek razmatra nekoliko opcija.

“Neke ponuđene lokacije su bile sporne i tako su bile komunicirane prema van. Ono što sam ja tada rekao je da ne želi razmišljati u toj varijanti da namećemo bilo kome neku lokaciju, već tražimo lokaciju koja je svima prihvatljiva, jer Nova godina treba biti fini događaj. U tom kontekstu smo rekli da ćemo od tri – četiri lokacije, koje su bile uopće u diskursu izabrati najbolju”, kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

No, gdje god da se organizuje doček Nove godine, iz Turističke zajednice nadaju se velikoj posjećenosti. Barem onakvoj kakva je bila prethodna.

“Znajući kako je lani bio taj doček veoma uspješan i organizovan od strane Grada Mostara, bila je i posjeta na dobrom nivou, nekih 15 do 20 hiljada posjetilaca, možemo reći da je tada broj popunjenosti smještajnih objekata bila i na zavidnom nivou. Nadamo se da će to biti i ove godine”, rekao je Ramiz Bašić, Turistička zajednica HNK-a.

Samo se čeka konačna odluka o mjestu održavanja koncerta. No, bitnu riječ daće i MUP, koji ima obavezu da ovakve događaje i osigura.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh