Vijesti

Hurtić: Mijenjamo zakone! Gospodine, ubili ste ženu i to je 40 godina zatvora!

Slučajevi femicida u BiH sve su češći i zakoni u BiH ne prepoznaju ih kao takve. Donosioci odluka u našoj zemlji i dalje nemaju sluha da promjene Krivični zakon koji će pooštriti kazne nasilnicima. Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić kaže da se moraju usvojiti oštriji zakoni.

Tuga - Ars.rtvslo.si

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić kaže kada je u pitanju femicid koji je prenošen uživo na društvenim mrežama iz Gradačca nije ponudio adekvatan odgovor, a već svjedočimo novom u Sarajevu.

“Svi su spominjali zakon koji treba to oštrije kažnjavati. Sada imamo ovaj novi slučaj i opet svi imaju prijedloge zakona i to će se zaboraviti. Pitanje je ko je sljedeći”, kaže i ističe da je problem u MUP-u gdje žrtve zlostavljana kada prijave slučaj ne budu tretirane na odgovarajući način.“Osobe koje su unazad 15 godine bili djevojčice i dječaci su gledali nasilje i kćerka koja se kasnije udala, kada je muž udari, to postaje normalnost. Dječak koji je to gledao sada udara svoju ženu kao normalnost. Moramo riješiti zakon. Ošamario si, imaš godinu zatvora, ubiješ imaš 40 godina, pa vidi kako ćeš postupati. MUP mora reagovaiti kada žena prijavi nasilje da to neobustavljaju i moraju nastaviti istragu kao što je sprovode kada je ubistvo u pitanju ili krađa”, kaže Hurtić.

Kaže kako je svom ministarstvu dao značaj iako je ranije tretirano kao nebitno.

“Sve smo podigli na veći nivo. Drago mi je da pričamo o ovome. Trebamo zakone i da kažemo 40 godina zatvora. Gospodine, ubili ste ženu. Ništa nam ne znače rezlocije i saopćenja, već moramo konkretno djelovati”, rekao je,piše N1

Kaže kako je za osam sigurnih kuća u BiH izdvajano 100 hiljada KM i da je pokrenuo inicijativu da taj iznos bude veći.

“Mi smo pokrenulit ovu priču i pokušavao da digemo ovaj izbnos. Pokušaćemo da i oštine i gradovi iz svog budžeta daju neki iznos za rad sigurnih kuća.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh