Vijesti

Erdoan potpisao Protokol o pristupanju Švedske NATO-u

Potpisani protokol je poslao Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske na ratifikaciju

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) potpisao je Protokol o pristupanju Švedske NATO-u.

Potpisani protokol je poslao Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske na ratifikaciju.

Saopćila je to Direkcija za komunikacije pri Predsjedništvu Turske.

– Predsjednik Redžep Tajip Erdoan potpisao je Protokol o pristupanju Švedske NATO-u 23. oktobra 2023. godine i proslijedio ga Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske – navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, kako su mediji ranije najavili, Ankara je pristala podržati Švedsku nakon što je dobila podršku za ključne uslove, od kupovine američkih aviona F-16 do bezviznog putovanja u šengenski prostor.

Turska je pristala dopustiti Švedskoj da se pridruži NATO-u nakon pregovora iza zatvorenih vrata između šefa NATO-a Jensa Stoltenberga i čelnika dvije zemlje uoči samite NATO-a u Litvaniji.

– Završetak pristupanja Švedske NATO-u je historijski korak koji će doprinijeti sigurnosti svih saveznika NATO-a u ovom kritičnom trenutku – rekao je u julu Stoltenberg u Vilniusu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh