Vijesti

Sve je jasno: Dodiku se ne može suditi u Banjoj Luci, evo šta piše u Zakonu o krivičnom postupku

Ako postoje važni razlozi, Sud može vođenje postupka za krivično djelo iz svoje nadležnosti, piše u Zakonu

Sud BiH još uvijek čeka prigovore na potvrđenu optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika RS i lidera SNSD BiH.

Potpisao ukaz
Dodika je Tužilaštvo BiH optužilo zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Podsjećamo, visoki predstavnik Kristijan Šmit poništio je 1. jula antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština RS u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

No, Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu spornih zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u “Službenom glasniku RS”.

Sada se čeka da Dodikova odbrana uputi prigovore.

Najavili su još dva zahtjeva prema Sudu, nakon što je odbijeno izuzeće sutkinje za prethodno saslušanje Jasmine Ćosić-Dedović.

Jedna od opcija je da odbrana traži prenos nadležnosti postupka sa Suda BiH u Banja Luku, što je Dodik već ranije govorio.

Međutim, Zakon o KZP BiH, kada je u pitanju prenos nadležnosti, član 27 je jasan.

1) Ako postoje važni razlozi, Sud može vođenje postupka za krivično djelo iz svoje nadležnosti, prenijeti rješenjem sudu na čijem je području krivično djelo izvršeno ili pokušano. Vođenje postupka se može prenijeti najkasnije do zakazivanja glavnog pretresa.

(2) Rješenje iz stava 1. ovog člana može se donijeti i na prijedlog stranaka ili branioca za sva krivična djela iz nadležnosti Suda, izuzev za krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine.

Sve u Sudu BiH
Ali, takvog zahtjeva još nema, sve i da dođe, ne postoje važni razlozi da se Dodiku sudi u Banjoj Luci i ta opcija je skoro pa nemoguća misija.

Sudski proces vodite će se u Sudu BiH i vrlo brzo će biti zakazano izjašnjenje o krivnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh