Vijesti

Schmidt ima podršku međunarodne zajednice, hoće li donijeti odluku

Visoki predstavnik Christian Schmidt je sinoć poručio da se nada da je Dodik shvatio da međunarodna zajednica i oni koji štite Dejton moraju reagovati!

Christian Schmidt - Faruk Zametica (N1)

Ove odluke i potezi NSRS o nepoštivanju Ustavnog suda BiH predstavljaju korak unazad na EU putu! Prošlo je vrijeme izjava i vrijeme da se poduzmu aktivnosti, rekao je Schmidt.

Kakve bi to aktivnosti mogle biti tek treba vidjeti, ali je sigurno jedno – da Schmidt ima podršku da djeluje. Barem se tako da iščitati iz stavova međunarodne zajednice.

Sam Schmidt kaže kako postoji jedinstven stav unutar međunarodne zajednice o potrebi da se djeluje te vjeruje kako će ga potpuno podržati u namjeri da se osigura rad Ustavnog suda BiH.

– Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je izvela bezobziran napad na Daytonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovini, stoji u reakciji ambasade SAD u BiH.

I Francuska je osudila donošenje antiustavnog zakona u RS-u. Službena reakcija Francuske vlade uslijedila je nakon sastanka ambasadorice Francuske u BiH Christine Toudic i člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. „Kao svjedok Dejtonskog sporazuma” Francuska smatra da je odluka Skupštine RS-a „suprotna ustavnom poretku BiH” i „ne može imati pravno dejstvo”. RS je podržala jedino Ambasada Ruske Federacije koja se povukla iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

– Na sjednici NSRS podržava je nezakonita i nepromišljena odluka koja nema pravno uporište u Bosni i Hercegovini. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno uspostavljaju primat Ustava i Ustavnog suda BiH. Vladajuća koalicija u RS ne može jednostrano iznova napisati fundamentalne osnove zemlje. Niti jedan entitet nema pravo niti mogućnost da preispitaju vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda BiH, naveli su iz Ambasade Velike Britanije.

Misija OSCE-a u BiH pozvala je na hitni prestanak retorike, politika djelovanja i aktivnosti koje nisu usklađene sa najboljim interesima svih građana Bosne i Hercegovine.

– Nedavne odluke Narodne skupštine Republike Srpske krše Dejtonski mirovni sporazum i podrivaju Ustav BiH – navodi se,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh