Ostali sportovi

Sarah Trebović prvakinja Balkana u sambu

Sambisti mostarske Neretve osvojili su osam medalja Balkanskom sambo prvenstvu u Grčkoj.

Naime, proteklog vikenda održano je Balkansko sambo prvenstvo koje je okupilo veliki broj ljubitelja ovog sporta.

Prvenstvo je održano u Grčkom gradu Aminatio. Zemlje članice Balkanske sambo asocijacije su Turska, Grčka, Rumunjska, Bugarska, Crna Gora, Srbija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, S. Makedonija i Albanija.

Ovog puta na Balkanskom prvenstvu zemlja gost bila je Ukrajina, što je ovu Balkanijadu podiglo na još veći nivo i jaču konkurenciju.
Bosna i Hercegovina je i ovog puta imala reprezentativce iz jedinog sambo kluba, a to je mostarska Neretva.

Za ovaj klub i BiH nastupilo je 5 članova u različitim uzrastima, a u Mostar su se vratili sa 8 balkanskih medalja.

Prvakinja Balkana postala je Sarah Trebović u kategoriji preko 65 kg za uzrast mlađih kadetkinja. Ova reprezentativka i članica mostarske Neretve nastupila je još u dva uzrasta te se i tu okitila medaljama. U uzrastu kadetkinja osvojila je bronzanu medalju, dok je u uzrastu youth (ml.juniorke) osvojila srebrnu medalju. U jednom danu samo ona u Mostar je donijela medalje sva tri sjaja, saopćeno je iz Sambo kluba Neretva.

Karlo Marić trebao je da nastupi u svojoj kategoriji do 50 kg za ml.kadete, ali u toj kategoriji nije bilo nikoga od prijavljenih, te je predloženo da ga se prebaci u veću težinsku kategoriju do 54 kg. Bila je odluka da li da postane prvak Balkana bez borbe ili da nastupi u drugoj kategoriji. Iz kluba su kazali kako nisu došli na prvenstvo da uzmu medalju bez borbe, te je Marić prebačen u veću kategoriju u kojoj osvaja bronzanu medalju sa dosta iskusnijim ali i težim borcima.

Za BiH nastupila je i Nina Vukičević u kategoriji do 65 kg uzrasta ml.kadetkinje te je osvojila bronzanu medalju. Iako je svaku od izgubljenih borbi vodila po 4:0 ipak nije uspjela doći do boljeg plasmana. Jedostavno presudilo je iskustvo drugih reprezentativki, ali i ovaj rezultat je od velikog značaja za bosanskohercegovačku sambo zajednicu.

Dragan-Paol Senkić ostvario je izuzetan rezulatat u dva uzrasta i to u uzrastu kadeta i youth (ml.juniora) u kategoriji do 79 kg. Senkić je u uzrastu kadeta ostvario dvije pobjede, dok je treću borbu za ulazak u finale morao predati zbog lakše ozljede reprezentativcu Grčke, iako je od samog početak bio superiorniji, ali ozljeda je spriječila nastavak borbe ibolji plasman. Nakon kadeta i sanirane ozljede izuzetan rezultat ostvario je i u uzrastu youth (ml.juniora) gdje je osvojio bronzanu medalju.

Za klub i reprezentaciju nastupio je još i Abdel Sawanda u uzrastu kadeta do 88 kg te ostvario sjajan rezultat osvojivši brončano odličje.

Iz kluba podsjećaju kako je ovo bio prvi nastup ikad u ovom sportu za Marića, Vukučević i Sawandu, a rezultat govori više od riječi. Ovaj rezultat nije samo osvojena medalja i pobjeda već i ponos čitave zajednice SK Neretva.

Također podsjećaju kako ovaj mostarski klub nije mogao bolje završiti ovu sezonu uzimajući u obzir da su u 2023.godini osvojili 2 evropske bronzane medalje, 1 zlatnu sa Svjetskog kupa te sada i 8 balkanskih medalja.

“Osvojene medalje simboliziraju zajednički napor trenera, timskih kolega i naravno, osobni trud, volja i želja naših sportista. Medalje su svjedočanstvo o uspjehu i motivacija za sve mlade sportiste koji sanjaju o postizanju vrhunskih sportskih rezultata. Ovaj mladi klub i njegovi sportisti su još jednom potvrdili da se upornost i posvećenost u sportu uvijek isplate, kazao je trener Majo Ćeško.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh