Ostali sportovi

Rekonstrukcija sportske dvorane Dječijeg doma Mostar važna za promociju i razvoj sporta u Mostaru

Postavljanjem novog poda, uređenjem pristupne staze za osobe sa invaliditetom te postavljanjem nove kamene obloge Dječiji dom Mostar poboljšao je uslove u sportskoj dvorani koju koriste brojni sportski klubovi i škole iz Mostara.

Rekonstrukcija sportske dvorane Dječijeg doma Mostar važna za promociju i razvoj sporta u Mostaru - pr / haber.ba

Dalida Demirović, direktorica Dječijeg doma Mostar, tim povodom naglasila je da Dom želi stvoriti adekvatan prostor za zabavu, edukaciju i podršku djeci, ali i široj lokalnoj zajedinici.

Prostorije Doma, tj. sportsku dvoranu, pored djece koja borave u Domu, koriste brojna udruženja i škole iz Mostara. Sportski savez Mostar saradnju sa Domom uspostavio je prije 15 godina u potrazi za dvoranom za sportske klubove, ali i za organizaciju školskih sportskih takmičenja.

“Postavljanjem nove podloge, kamene obloge, kao i rampe za osobe sa invaliditetom uveliko se poboljšala sigurnost korisnika, uslovi za trening, a posebno se olakšava rad klubovima koji brinu i rade sa osobama sa invaliditetom,” rekao je Dženan Šuta, Viši sportski menadžer Sportskog saveza Mostar.

SDIO „Neretva“ jedan je od klubova koji redovno koristi sportsku dvoranu Doma. Ovaj klub pomaže osobama sa invaliditetom u Mostaru da kroz sport prihvate vlastiti invaliditet te im olakšava proces rehabilitacije i resocijalizacije.

„Unapređenje infrastrukture doma omogućit će našim članovima kvalitetnije treninge sjedeće odbojke što će zasigurno očuvati i poboljšati psihofizičku sposobnosti i zdravlje naših članova,“ rekao je Velija Klepo, predsjednik SDIO “Neretva” Mostar.

Gospodin Šuta je naglasio da nedostatak sportske infrastrukture u Mostaru predstavlja veliki problem u radu brojnih sportskih kolektiva, te je izrazio nadu da će realizirana rekonstrukcija biti od velike koristi za promociju i razvoj sporta i fizičke aktivnosti u Mostaru.

Sredstva potrebna za uređenje sportske sale obezbijeđena su kroz Projekat Mostar – Prostori koji pokreću kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira People in Need sa lokalnim partnerima. U prvoj fazi projekta, postavljanjem rasvjetnih tijela unutar kompleksa Doma, povećana je sigurnost korisnika Doma, a izgradnjom pristupne rampe u administrativnoj zgradi korisnicima, ali i posjetiteljima, sa invaliditetom omogućen je adekvatan ulaz u zgradu.

“Gostujući timovi iz Lukavca i Brčkog imaju članove u kolicima. Ove sezone oni će ući u sportsku salu kao i svi drugi takmičari. Postojanje zakonski obavezne pristupne rampe također će omogučiti osobama u kolicima koje su zainteresovane za ovaj sport da postanu dio našeg tima,“ rekao je Klepo.

Dječiji dom Mostar djeluje u Mostaru od 1962. godine. Dom pruža skrb djeci bez roditeljskog staranja, djeci u stanju socijalne potrebe i djeci čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama. Svoj dom tu pronalaze djeca iz cijele BiH. Trenutno u Domu boravi 37 djece u rasponu od 3 do 25 godina. Korisnici su podijeljeni u četiri skupine na temelju dobi i drugih unaprijed određenih predispozicija, te su pod stalnim nadzorom njegovatelja čiji rad oponaša život u porodici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh