Fudbal

Znate li ko je bh. trener Miron Muslić: Iz Bihaća izbjegao 1992., danas je apsolutni hit u Belgiji

Bh. trener Miron Muslić postao je pravi hit u belgijskoj Jupiler Pro League, nakon što je na početku ove sezone s mjesta pomoćnog trenera postao šef stručnog štaba tamošnjeg Cercle Bruggea i ovaj tim od borbe za opstanak doveo do borbe za Evropu.

Miron Muselić - klix.ba

Muslić je u dosadašnjoj karijeri trenirao ekipe austrijskog Rieda i Florisdorfera, a u Cercle Brugge, gdje je počela njegova sjajna priča u ovom klubu iz Belgije, stigao je u oktobru 2021. godine i do septembra prošle godine je radio kao pomoćni trener, nakon čega je preuzeo ekipu i počeo sa sjajnim rezultatima.

Od pomoćnika pedagoga u školi do Prve lige Belgije

Koliko je dobar posao uradio najbolji je pokazatelj da ima ubjedljivo najveći postotak poboljšanja ekipe nakon što je stigao umjesto trenera Dominika Thalhammera, a on iznosi nevjerovatnih 146 posto, odnosno od ekipe koja je u prosjeku osvajala 0,67 poena po meču, doveo je tim do toga da u prosjeku osvaja 1,65 bodova po meču.

renutno je njegov Cercle Brugge na 10. poziciji na tabeli sa 44 osvojena boda i davno su osigurali opstanak u ligi, što je ujedno i glavni cilj kluba, a dva kola prije kraja nalazi se tri boda iza osmog mjesta koje vodi u doigravanje za mjesta koja vode u Evropu. U posljednjem kolu doživjeli su poraz od Antwerpa rezulatom 2:1 i to nakon što su u finišu meča primili gol iz penala koji je izazvao mnogo bure u tamošnjoj javnosti.
Miron Muslić je trener kluba u kojem igra i povremeni bh. reprezentativac Dino Hotić, koji je u ovoj sezoni postigao pet pogodaka i ima jednu asistnciju.

A ko je Miron Muslić? Riječ je o treneru koji je sa svega 10 godina napustio rodni Bihać i iz rata pobjegao u Austriju, u kojoj je počeo igrati nogomet i razvijati ljubav prema ovom sportu.

Na početku je radio kao pedagoški pomoćnik u školi, a nogomet je igrao za amaterske klubove. Usputno je polagao trenerske licence i u jednom trenutku je zapao za oko vodećem čovjeku u Centru za edukaciju trenera u Austriji Thomasu Weissenböcku, koji je ujedno bio i glavni trener druge ekipe Reida i koji mu je ubrzo nakon toga ponudio posao.

Nakon dvije godine na mjestu pomoćnika u četvrtoj ligi Austrije, dobio je šansu u klupskoj akademiji gdje je vodio U-18 ekipu Reida, s kojom je uspio osvojiti četvrto mjesto. Bio je to veliki uspjeh za klub, a već naredne sezone povjerena mu je druga ekipa Reida te poziciju pomoćnog trenera prve ekipe.

Korak nazad, naprijed dva

Nakon kratke epizode u klubu iz druge austrijske lige – Floridsdorferu, gdje je također bio uspješan, uslijedio je poziv iz Reida da se vrati u ulogu glavnog trenera prve ekipe, no tu je doživio prvi pad u karijeri i njegova ekipa u 10 mečeva nije upisala pobjedu pa je ta saradnja završena.

Uslijedio je poziv iz Belgije i ponuda da postane pomoćni trener Cercle Bruggea, odnosno pomoćnik treneru Dominiku Thalhammeru, a kako je Thalhammer bio jedan od predavača na trenerskim licencama u Austriji, već je poznavao Muslića i u potpunosti mu je povjerio vođenje i treniranje ekipe.

U septembru 2022. godine, nakon što je klub osvojio samo šest bodova na početku sezone, čelnici kluba su uručili otkaz Thalhammeru i potpuno povjerenje pružili bh. stručnjaku, a on ih do danas nije razočarao i u potpunosti je ispunio očekivanja, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh