Zdravlje

GLJIVICE NA NOKTIMA – Zbog čega su toliko uporne, kako ih se najlakše riješiti i kako ih spriječiti

Gljivice na noktima su uporan i stresan problem. Lečenje se uglavnom odvija pomoću specijalizovanih lakova i krema. Takođe, postoje i neke prirodne metode koje mogu pomoći pri ovom problemu.

Gljivice - Pozivitno.info

Gljivice na noktima predstavljaju jednu infektivnu bolest. Kada se gljivice pojave na noktima, lekari obično prepoznaju onihomikozu ili tipične gljivice na noktima.

Uglavnom se gljivice pojavljuju na noktu nožnog palca, najčešće u delu pri vrhu i sa strane oboda nokta. Gljivice na noktima veoma je čest problem u našoj zemlji. Pogađaju češće stariju populaciju, ali nije redak slučaj ni kod mladih. Mogu se pojaviti na noktima prstiju stopala, ali i šaka.

Beličasto-žućkasti do braonkasti delovi nokta
Nokti se lako kidaju i zacepljuju
Menjaju oblik i postaju deblji
Osećate bol ili svrab
Nokat se odvaja od nokatne ploče
Imajte u vidu da su gljivice zarazne. Možete se zaraziti na mestima gde se često ide bos: bazeni, saune, tuševi, kabine za presvlačenje…Gljivična infekcija se prenosi kontaktom sa patogenima: na primer, preko gljivičnih spora u ljuspicama kože na podu ili u peškirima. Patogeni mogu preživeti danima i nedeljama.
Šta podstiče gljivičnu infekciju?

Mogući faktori rizika su povreda nokta i hermetičke cipele: Povreda nokta olakšava sporama gljivica da uđu u nokat, a gljivice se mogu umnožavati i širiti posebno dobro u okruženju hermetičke cipele.

Ali trenje, pritisak ili često znojenje takođe izazivaju gljivičnu infekciju. Već postojeća stanja kao što su dijabetes ili problemi sa cirkulacijom, koji postaju sve češći sa godinama, takođe su faktori rizika za gljivične bolesti noktiju. Gljivice atletskog stopala i noktiju izazivaju isti patogeni, pa se bolesti međusobno promovišu.

Gljivice na noktima

Gljivice noktiju same po sebi nisu opasne. Međutim, ako se ne leče, gljivice na noktima mogu se proširiti na celo stopalo i izazvati infekciju kože, jer gljivična infekcija omogućava bakterijama da lakše prodru u kožu. Da bi se izbegle gljivice na noktima, rana dijagnoza i lečenje su ključni. Ako postoji crvenilo, ljuštenje ili curenje tečnosti između prstiju, dermatolozi preporučuju pregled ovih znakova gljivica na noktima.

Gljivice na noktima se mogu ukloniti pomoću raznih lekova, lakova ili laserom. Čim primetite bilo kakvu promenu na noktima koja vam liči na gljivičnu infekciju, obratite se svom lekaru, a on će vam prepisati odgovarajuću terapiju.

Lek u kući

Poznati kućni lek je, na primer, sirće. Ovo deluje protiv gljivica na noktima zbog sadržaja kiseline. Ulje čajevca takođe ima antifungalni efekat i može se nanositi lokalno na nokat.

Kako sprečiti gljivice

`”Postoji pretpostavka da infekciju gljivicom noktiju često izaziva infekcija atletskog stopala. Zbog toga mere protiv atletskog stopala mogu biti korisne i za sprečavanje gljivica na noktima. To uključuje, između ostalog, uvek dobro osušiti stopala nakon kontakta sa vodom. , i da nosite cipele za kupanje u bazenima ili saunama da ih nosite, a ne da delite peškire sa drugima“, preporučuje dermatolog Natali Garsija Bartels. Čarape, peškire i posteljinu uvek treba prati na najmanje 60 stepeni. Da bi se sprečila dalja infekcija, cipele koje su već nošene mogu se dezinfikovati antifungalnim sprejom za cipele.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh