Nauka

Arheolozi pronašli 2.000 godina staru ruku s misterioznim simbolima

Otkriveno je nekoliko artefakata iz doba željeza koji prikazuju stražnju stranu otvorene desne ruke.

Drevni epigraf. YouTube

U sjevernom dijelu Španije istraživači su naišli na iznimno intrigantno otkriće: bronzanu ruku koja datira iz prije otprilike 2.000 godina, sve do doba željeza, s četiri linije čudnih simbola urezanih preko njene površine.

Drevni paleohispanijski jezici

Novo istraživanje sugerira da je ovaj drevni epigraf povezan s drevnim paleohispanijskim jezicima i možda je bio dio jezika koji se razvio u baskijski jezik u današnjoj Španiji.

Područje je poznato po tome što je bilo naseljeno plemenom nazvanim Vasconi oko vremena kada bi ruka bila napravljena – plemenom koje nije ostavilo mnogo primjera pisanja, što je dovelo do pretpostavke da su bili nepismeni. Ova ruka pokazuje da to možda nije slučaj.

– Detaljna jezična analiza sugerira da skripta predstavlja grafički podsistem paleohispanijskog koji dijeli svoje korijene s modernim baskijskim jezikom i predstavlja prvi primjer vasconske epigrafije – pišu istraživači u svom objavljenom radu.

Orijentacija skripte, zajedno s položajem male rupe u predmetu i mjestom njegovog otkrića, sugeriraju da je mogla biti obješena na ulazu u zgradu. Ovo pismo je urezano koristeći tehniku sgraffita za stvaranje linija, a zatim su dodani veći udarci. Nije jasno koje su alatke korištene, ali istraživači misle da je oštri željezni alat poput burina mogao biti jedan od njih.

Znak za sreću

Na temelju riječi koje su mogli identificirati i poređenja s drugim artefaktima, istraživači smatraju da je jezik sastavljen od “različitog podsistema”. Iako nije moguće potpuno prevesti tekst, istraživači su pronašli neke zanimljive paralele s modernim baskijskim jezikom.

Jedna od ključnih veza koje istraživači uspostavljaju je između prvog riječi na ruci, sorioneku, i baskijske riječi zorioneko, što znači sretno. To upućuje i na značenje poruke na ruci i na veze s baskijskim jezikom.

– Tekst urezan na ovom artefaktu, koji je pronađen na ulazu u stambenu zgradu, interpretira se kao apotropaic, znak koji moli za sreću – pišu istraživači.Moguće je da je ruka imala neku vrstu ritualnog ili kulturnog značaja, prema istraživačima. Starodrevni Iberijci su navodno odsjekli desne ruke svojih zarobljenika, primjerice – iako uprkos tome što je desna ruka, upotreba simbola izgleda benignije.

Otkriveno je nekoliko artefakata iz doba željeza koji prikazuju stražnju stranu otvorene desne ruke u vasconskim i iberskim područjima, a još jedan, realističniji artefakt iz sličnog razdoblja pronađen u Zafaru (Jemen) također ima zanimljivu sličnost.

Ruka Irulegi

Tim navodi da varijacije u veličini slova i neke nepravilnosti u potezima slova sugeriraju prilično nepažljiv i neplaniran pristup pisanju. Osim toga, bronza je uobičajeni materijal na tom području, pa istraživači misle da je mogla biti izrađena na mjestu gdje je pronađena.

Istraživanje se nastavlja o tzv. Ruci Irulegi, nazvanoj prema mjestu na kojem je pronađena, i šta nam može reći o Vasconima – posebno u pogledu pisanog jezika koji je postojao prije dolaska Rimljana.

-Nova epigrafija predstavljena ovdje pruža podršku rastućem shvatanju da su drevni Vasconi poznavali i koristili pisanje, barem do određene mjere – pišu istraživači, piše avaz.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh