Nauka

Najambicioznija svemirska misija u 2024. godini: Skoro pa slijetanje na Sunce

Ovo je jednako slijetanju na Mjesec 1969. godine, poručili su iz NASA-e.

Solarna sonda „Parker“ proletjet će pored Sunca pri brzini od 195 kilometara u sekundi. NASA

Za nešto manje od godinu, NASA-ina solarna sonda „Parker“ proletjet će pored Sunca pri brzini od 195 kilometara u sekundi! Nikada do sada nijedan objekt napravljen ljudskom rukom nije išao toliko brzo niti prišao tako blizu Sunca – 6,1 milion kilometara udaljenosti.

– Skoro pa slijećemo na zvijezdu. Ovo će biti monumentalno dostignuće za čitavo čovječanstvo. Ovo je jednako slijetanju na Mjesec 1969. godine – kaže za BBC dr. Nur Ruafi (Nour Rauafi) s Univerziteta Džons Hopkins, piše RTCG.

Brzina koju će sonda „Parker“ postići dolazi od ogromne gravitacione vuče koju osjeća dok se približava Suncu. Brzina koju će postići slična je onoj kojom bi se od Njujorka do Londona stiglo za manje od 30 sekundi.

Misija sonde „Parker“ jedna je od najambicioznijih misija do sada pokrenutih.

Lansirana 2018. godine, njen cilj je da iznova i iznova, sve bliže i bliže, kruži oko Sunca. Manevar koji se planira krajem 2024. godine dovest će sondu na samo četiri posto razdaljine Zemlje od Sunca.

Izazov pred sondom je ogroman. Kada bude prolazila na najbližoj tački od Sunca, trpjet će temperaturu od 1.400 stepeni Celzijevih.

Strategija je da sonda stigne i „pobjegne“ brzo, vršeći mjerenja pomoću velikog broja instrumenata ispod njenog debelog toplotnog štita. Naučnici se nadaju podacima kojima će moći da odgonetnu neke od ključnih solarnih procesa.

Glavni od njih je da objasne koronu, odnosno vanjsku atmosferu Sunca, koja prkosi nekim fizičkim zakonima. Tako je temperatura fotosfere, površine Sunca, oko 6.000 stepeni, dok temperatura korone može da dostigne i nevjerovatnih milion stepeni, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh