Nauka

Ova riba cijeli život pliva naopačke, a za to ima odličan razlog

Udičarke su prepoznatljive po mesnatoj izraslini na glavi, koja služi kao mamac za privlačenje hrane.

Udičarke provode čitav život plivajući naopačke. YouTube

Kada vidite da riba pliva „naopačke”, to je obično znak da neće još dugo biti na ovom svijetu.

Ipak, snimci zabilježeni u morskim dubinama ukazuju da to nije slučaj sa svakom vrstom. Upoznajte neobične udičarke!

Kamera na specijalnom podvodnom vozilu (ROV) uhvatila je trenutak kada udičarka lovi plijen, a naučnici ukazuju na neobično ponašanje.

Prvo moramo objasniti da su udičarke prepoznatljive po mesnatoj izraslini na glavi, koja služi kao mamac za privlačenje hrane.

Prije više godina ROV je snimio ove ribe, u vodama između Havaja i Kalifornije, kako plivaju naopačke, ali naučnici nisu mogli da tvrde da je riječ o obrascu ponašanja.

Nova studija, zasnovana na snimcima iz Atlantskog, Tihog i Indijskog okeana, sugeriše da udičarke provode čitav život plivajući naopačke, dok su njihovi “bičevi” usmjereni na morsko dno, gdje obično pronalaze ručak..

Naučnici vjeruju da udičarke s dugačkim izraslinama – na čijem vrhu je mamac u vidu svjetlucave bakterije – hvataju plijen dalje od usta kako se ne bi ugrizle.

Takva taktika, istovremeno, omogućava da se dokopaju većeg i bržeg plijena, prenosi Yahoo News.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh