Nauka

Što se dogodi kad munja “pogodi” automobil? Evo kako se zaštititi

Olujno nevrijeme, popraćeno tučom, poharalo je dio Hrvatske i pritom su najviše stradali automobili.

Grmljavina - Depo.ba

No, iako “ledene kugle s neba” predstavljaju realnu opasnost, znate li što se dogodi kad munja udari u automobil ili bilo koje drugo vozilo?

Prvo, dobro je znati da će boravak u automobilu štiti od munja, pod uvjetom da ste u vozilu s tvrdim krovom, a ne onim mekšim kakvi se mogu naći na kabrioletima. Međutim, uobičajena je zabluda da su gume te koje štite. Ne štite one nego metalna konstrukcija automobila.

Ovaj fenomen poznat je kao “efekt kože” koji uzrokuje da vanjska površina vozila provodi većinu električne energije dok karoserija automobila štiti sve one koji su unutra, djelujući kao Faradayev kavez, navodi Reeds.

Važno je napomenuti da iako su putnici u vozilu zaštićeni, automobil će najvjerojatnije pretrpjeti štetu. Kad ga udari munja, šteta može varirati ovisno o snazi i mjestu udara. Postoje neka uobičajena područja oštećenja koja se često javljaju. Antena, električni sustav, stražnje vjetrobransko staklo i gume među su najosjetljiviji na oštećenje izazvano udarom munje.

Razumijevajući uobičajene štete koje se mogu dogoditi, moguće je preventivno reagirati pa zaštititi automobil za slučaj udara munje u njega.

Intenzivna toplina od udara groma može djelomično otopiti vašeg automobila, što će rezultirati malim eksplozijama iskri jer se sitni komadići metala tope i gore. Udar munje može oštetiti i električni sustav automobila, oštećujući ili uništavajući elektroničke komponente i potencijalno čak ostavljajući automobil neispravnim. Munja može pronaći i put do žica za odmrzavanje, koje su ugrađene u stražnje prozore, uzrokujući na taj način da se prozor razbije.

Konačno, nije neuobičajeno da munja uništi jednu ili više guma dok prolazi kroz čelične pojaseve do tla. Stoga je važno pregledati sve gume i naplatke, s obje strane, nakon udara munje. Tragovi električnog luka mogu se vidjeti na maticama kotača, a bočna stijenka gume može imati bijele tragove koji se protežu od ruba do vanjskog kraja gume, s tragovima luka na rubu. Sve gume s bijelim tragovima treba zamijeniti jer je guma gume vjerojatno oštećena, što može uzrokovati prazan kotač ili eksploziju u kasnijoj fazi.

U konačnici, najbolje rješenje ako vozite i uhvati vas oluja jest zaustaviti se uz rub ceste. Ako je moguće, parkirajte vozilo na natkrivenom području i pričekajte da oluja prođe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh