Nauka

Naučnici imaju radikalnu novu ideju kako istražiti Sunce

Astronomija gravitacijskih valova još je u ranoj fazi. Ali to će se promijeniti kako se naši gravitacijski teleskopi budu poboljšavali, te će tako astronomima omogućiti istraživanje Svemira na načine koji su dosad bili nemogući.

Gravitacijski valovi imaju mnogo sličnosti sa svjetlosnim valovima (dio elektromagnetskog spektra zračenja koji sadrži i vidljivu svjetlost), piše Science alert. No svjetlost može biti apsorbirana, raspršena i blokirana od strane materije, dok gravitacijski valovi uglavnom samo prolaze kroz materiju. Masa predmeta ih ne može potpuno blokirati.

To znači da bi se gravitacijski valovi mogli koristiti kao alat za zavirivanje u unutrašnjost astronomskih tijela, slično načinu na koji nam MRI omogućujue da vidimo unutrašnjost ljudskog tijela.

Upravo to je ideja iza nedavne studije koja proučava kako se gravitacijski valovi mogu koristiti za ispitivanje unutrašnjosti Sunca.

U toj studiji tim naučnika proučava kako se gravitacijski valovi brzorotirajućih neutronskih zvijezda mogu koristiti za proučavanje Sunca. Ako se takva neutronska zvijezda vrti brzo, proizvodi kontinuirani tok gravitacijskih valova. Ti su gravitacijski valovi preslabi da bi ih mogli promatrati trenutnim teleskopima, no sljedeća generacija gravitacijskih zvjezdarnica trebala bi ih moći otkriti. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh