Nauka

Šta su jeli prvi dinosaurusi? Otkriće koje je pružilo objašnjenje za njihov evolucioni uspjeh

Rezultati najnovije studije ukazuju da su preci dugovatih dinosaurusa imali skroz drugačiju ishranu od očekivane.

Dinosaurus - Profimedia

KAKO BI stekli bolju predstavu o tome šta su najraniji dinosaurusi zapravo jeli, paleobiolozi sa Univerziteta u Bristolu u Engleskoj su za potrebe svoje studije uz pomoć CT skenera pregledali zube pripadnika nekoliko različitih rodova. Već nakon prvih snimaka postalo je jasno da je postojala velika raznolikost u tipovima.

Autor studije Antnoio Majoral objašnjava da je raznolikost dokaz da su ove izumrle životinje razvijale različite navike u ishrani i da su se specijalizovale za širok spektar hrane. Stoga su on i njegove kolege riješile da odu korak dalje i uporede oblik i funkcionalnost njihovih zuba sa onim kod živih gmizavaca, kao što su gušteri, zmije i krokodili.

Njihovi rezultati upućuju na to da su najraniji dinosaurusi za koje se mislilo da su biljojedi u stvari bili svaštojedi i da su preci biljojeda dugog vrata jeli meso. Ova sposobnost da imaju raznoliku ishranu u ranoj fazi njihove evolucije u stvari nudi objašnjenje za njihov uspjeh.

“Naše istraživanje potvrđuje da dvije od tri glavne loze biljojeda, to u početku zapravo i nisu bili. Sauropodomorfi, rani rođaci diplodokusa i drugih džinova sa dugačkim vratovima, prešli su iz mesoždera u biljojede tokom trijasa. A najraniji ornitiši, iz kojih su se mnogo kasnije razvili dinosaurusi poput triceratopsa, su prvobitno bili svaštojedi.”, rekao je Majoral, piše Nationalgeographic.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh