Nauka

WHO se nada završetku pandemije koronavirusa iduće godine

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) optimistična je da bi globalna izvanredna zdravstvena situacija nastala pandemijom koronavirusa mogla završiti 2023. godine.

Covid-19 - Ilustracija

– Nadamo se da ćemo sljedeće godine moći reći: ‘Ovo više nije pandemija’, rekao je čelni čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi u srijedu.

Iako je dodao da će “virus ostati ovdje”, naglasio je da svijet sada ima alate – cjepiva, lijekove i kodeks ponašanja – da se nosi s time.

Broj slučajeva Mpox-a, kako su preimenovane majmunske boginje, također je pao za više od 90 posto i nije bilo slučajeva ebole u Ugandi već neko vrijeme, rekao je Tedros.

Gledajući prema 2023., rekao je:

– Postoje mnogi razlozi za nadu i mnogi razlozi za zabrinutost, rekao je. Spomenuo je, među ostalim, moguću glad, posebno u Africi, loše sanitarne uvjete u mnogim mjestima, nezdravu prehranu, malariju i tuberkulozu.

WHO ne može proglasiti da je pandemija “gotova”. Termin pandemija se čak i ne pojavljuje u WHO-vim Međunarodnim zdravstvenim propisima (IHR). Može tek ukinuti “izvanrednu situaciju javnog zdravstva od međunarodne zabrinutosti” koja je proglašena krajem 2020. godine zbog koronavirusa.

Proglašenje izvanredne situacije najprije za cilj ima probuditi vlade tako da bi poduzele zaštitne mjere i surađivale. Međutim, svaka zemlja zasebno nameće uvjete.

Ukidanje mjera protiv koronavirusa u Njemačkoj, primjerice, nije uvjetovano WHO-ovim ukidanjem izvanredne situacije.

Što se tiče rasta broja zaraženih u Kini, direktor WHO-a za izvanredne situacije Mike Ryan rekao je da eksplozija brojeva nije rezultat ukidanja nulte politike COVID-a.

Naglasio je novinarima da se virus snažno širio u toj zemlji i prije nego su ukinute restrikcije.

– Postoji narativ u ovom trenutku da je Kina ukinula restrikcije i da je odjednom bolest izmakla kontroli, kazao je. No bolest se intenzivno širila jer, kako vjerujem, kontrolne mjere ju nisu zaustavljale. I vjerujem da je Kina strateški odlučila da to više nije najbolja opcija, piše HRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh