Internet

ChatGPT će sada pamtiti ko ste i šta volite

Popularni četbot u svojoj najnovijoj beti donosi neke nove funkcije koje servis čine pametnijim.

ChatGPT - Pexels

Jedan od ključnih principa ovog prvog talasa AI četbotova jeste da oni nemaju kontinuiranu memoriju, što znači da se sve resetuje na kraju svakog razgovora.

OpenAI ChatGPT platforma to mijenja, jer će bot sada pamtiti ko ste iz razgovora u razgovor, kako prenosi The Verge. Ovo je istovremeno prestavlja primamljivu ali i rizičnu perspektivu.

Funkcija, koja se testira kao beta opcija za ChatGPT Plus pretplatnike, naziva se “custom instructions” (prilagođena uputstva) i omogućava da postavite jedinstvene parametre koji ostaju aktivni od ćaskanja do ćaskanja.

OpenAI daje neke primjere, kao što je da kažete sistemu da predajete trećem razredu tako da će svaki odgovor na upit biti prikladan za učenike ili da mu kažete koliko je velika vaša porodica da bi ponudio tačne liste sastojaka za recepte.

Ovaj alat je podešen da radi na cijeloj platformi, tako da bi svaka aplikacija treće strane koja koristi ChatGPT kao osnovni kod trebalo da na kraju dobije pristup. Ovo bi moglo biti posebno korisno na telefonima, gdje potreba da se ponavljate predstavlja veću smetnju nego na fizičkoj tastaturi.

Potreno je napomenuti da OpenAI reklamira ovu funkciju kao način za pojednostavljenje upita, a ne kao prvi korak ka sveobuhvatnom ličnom asistentu zasnovanom na vještačkoj inteligenciji, koji predviđa naše potrebe.

Ovdje postoji očigledna zabrinutost za privatnost, zbog čega se opcija pokreće kao beta verzija kako bi kompanija mogla da riješi neke nedostatke. Pored toga, dodavanje još jednog sloja uputstava će zakomplikovati upite, što bi moglo dovesti do toga da botovi jednostavno izmišljaju stvari (više nego inače.) Još jednom, ovo je beta verzija prije zvanične obhave, tako da ne bi trebalo očekivati čuda.

Ažuriranje je već dostupno, ali samo za one koji plaćaju pretplatu na ChatGPT. Takođe, funkcija trenutno nije dostupna u Velikoj Britaniji i EU, ali se OpenAI nada da će uskoro biti lansirana i u tim regionima, prenosi b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh