Zdravlje

SEDAM SIMPTOMA KOJI UPUĆUJU NA UPALU MJEHURA

Ne ignorišite ih!

Bol - Ilustracija / Istockphoto

Upala mjehura najčešće je uzrokovana bakterijom Escherichia coli i drugim enterobakterijama. Bakterije koje se prenose seksualnim putem, poput klamidije i mikoplazme, mogu izazvati upalu mokraćne cijevi te upale reproduktivnih organa i time otežati ili onemogućiti začeće. Zbog toga je vrlo važno prepoznati simptome upale mjehura i mokraćne cijevi te reagirati na vrijeme, prije nego što upala postane hronična.

Upala mjehura, poznata i kao infekcija donjeg urinarnog trakta, može pogoditi oba spola, ali žene su sklonije tom zdravstvenom problemu koji zna biti itekako uporan, jer imaju kraću mokraćnu cijev, zbog čega bakterije lakše i brže dopru do mjehura.

Kod žena je uretra također smještena bliže anusu, što znači da bakterije moraju prijeći kraći put da bi dospjele u mjehur.

U većini slučajeva upala mjehura pojavljuje se iznenadno i traje kratko (akutna upala mjehura), ali ponekad se može zadržati dulje (hronična upala mjehura). Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. U normalnim okolnostima bakterija koja uzrokuje upalu mjehura uriniranjem će se ukloniti iz tijela.

U nekim slučajevima bakterija se može pričvrstiti za zidove mjehura i brzo se razmnožiti. To onemogućuje sposobnost tijela da ih uništi, što rezultira upalom mjehura.

U većini slučajeva upala mjehura uzrokovana je Escherichijom coli, bakterijom koja je prirodno prisutna u debelom crijevu. Upala se može javiti ako se bakterije umnože u tijelu ili ako se ne izbace iz tijela mokrenjem.

Faktori koji mogu povećati rizik upale mjehura kod žena i muškaraca su:

nedovoljan unos tekućine

kirurški zahvat u području mokraćovoda

zadržavanje mokraće, odnosno otežano pražnjenje mjehura

povećana prostata

inkontinencija

trudnoća

dijabetes

starija dob

Simptomi upale mjehura variraju ovisno o tome koliko je infekcija ozbiljna. U svakom slučaju, odmah su primjetne promjene tokom mokrenja, a kako upala napreduje, pojavljuje se i bol.

Sedam simptoma upale mjehura koje ne smijete ignorisati:

mutna mokraća ili mokraća u kojoj su vidljivi tragovi krvi

mokrite češće nego inače

mokraća neugodnog mirisa

bol ili osjećaj pečenja tijekom mokrenja.

stalan osjećaj pritiska u mjehuru i sile na WC

grčevi ili pritisak u donjem dijelu abdomena ili dijelu leđa

visoka temperatura s jakim bolom u predjelu bubrega, piše Zadovoljna.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh