Zdravlje

Evo kako da se riješite podočnjaka

Podočnjaci mogu imati različite uzroke, uključujući nedostatak sna, genetiku i lošu prehranu. Neadekvatna prehrana može čak pogoršati probleme s podočnjacima. Međutim, promjena prehrane može potencijalno smanjiti oticanje i ublažiti neke simptome. Dermatolozi preporučuju ove četiri namirnice za smanjenje podočnjaka.

Podočnjaci - Nadlanu.com

1. Avokado

DermatologAnna Chacon navodi da je avokado izvrsna namirnica za blistavu kožu. Preporučuje da ga jedemo kao međuobrok ili u obilnoj salati. Objašnjava kako je avokado bogat vitaminom E, koji je moćan antioksidans jer se učinkovito bori protiv slobodnih radikala i smanjuje oštećenja od UV zračenja.
2. Paradajz

“Paradajz je fantastičan jer se može koristiti u raznim receptima”, rekla je Chacon za SheFinds. “On ima visok sadržaj beta-karotena i vitamina C, što djelimično pridonosi borbi protiv podočnjaka.” Dermatolog paradajz smatra ključnim elementom u njezi kože, jer je bogat vitaminom C.
3. Špinat

Špinat sadrži kalcijum, hlorid, željezo, magnezijum i vitamine A, C, E, K, B6, za koje dermatolog Elaine F. Kung kaže da su vitalni za izgled tena i podočnjaka.

“Hrana koja sadrži vitamine A, C, E i karotenoide izvrsna je za zdravlje kože i sprečava starenje kože jer su snažni antioksidansi”, dodala je Kung.

Napominje da konzumacija špinata može biti korisna ako se borimo s podočnjacima budući da sadrži vitamin K koji jača stijenke krvnih sudova.
4. Nar

“Nar sadrži protivupalna i antioksidativna svojstva koja mogu poboljšati elastičnost kože te je zaštititi od oštećenja i preranog starenja”, objasnila je dermatolog Enrizza P. Factor. Takođe, navodi da dodavanje više vitamina C prehrani putem nara može biti učinkovito u sprečavanju nastanka bora. prneose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh