Zdravlje

Ove namirnice mogu izazvati “moždanu maglu”

Nezdrava hrana s malo antioksidanata i zdravih masti može povećati upalu i šećer u krvi, doprinoseći nastanku moždane magle.

Žena s glavoboljom - Blogspot.com

Moždana magla je obično stanje u kojem se osjećamo “pogubljeno”, imamo problema s pamćenjem stvari i teško se fokusiramo. Uobičajeni uzroci zamagljivanja mozga uključuju doživljavanje stresa ili tuge, prolazak kroz perimenopauzu (kod žena) i iscrpljenost. Međutim, ono što je manje poznato je da ono što jedemo može dovesti do ovog stanja.

Ultra-prerađena hrana doprinosi moždanoj magli

Ultra-prerađena hrana prošla je više faza obrade i sadrži mnogo dodatih sastojaka. Ovi proizvodi obično sadrže mnogo šećera, nezdravih masti, a često sadrže vještačke konzervanse, boje i arome.

Slatkiši

Slatkiši, kao savršen primjer ultra-prerađene hrane, mogu značajno doprinijeti moždanoj magli. Često su prepuni velikih količina šećera, što može dovesti do iznenadnih skokova nivoa šećera u krvi. Ovi skokovi mogu biti praćeni padom šećera u krvi, dovodeći do osjećaja umora, rastresenosti i mentalne zbunjenosti.

Pržena hrana

Pržena hrana također može doprinijeti moždanoj magli. Obično je bogata nezdravim mastima i solju, a sadrži malo hranljivih materija. Redovno konzumiranje pržene hrane može dovesti do pojačane upale u tijelu, faktora koji doprinosi moždanoj magli.

Viršle

Viršle također mogu doprinijeti moždanoj magli. Ove namirnice često su bogate natrijom, nitratima i drugim konzervansima koji mogu izazvati upalu u tijelu, izazivajući tako simptome moždane magle. Pored toga, ovo meso često sadrži visok nivo nezdravih masti i obično je lišeno esencijalnih hranljivih materija.

Gazirana pića

Gazirana pića, posebno ona bogata šećerom također mogu doprinijeti nastanku moždane magle. Visok sadržaj šećera u mnogim gaziranim napicima može dovesti do brzog skoka i naknadnog pada nivoa šećera u krvi, izazivajući osjećaj tromosti, često povezan s moždanom maglom. Da bismo ublažili pojavu moždane magle i unaprijedili opće zdravlje mozga, preporučuje se ograničavanje unosa gaziranih napitaka i prelazak na zdravije napitke kao što su voda, biljni čaj ili voćni sokovi.

Gluten i moždana magla

Odnos između konzumiranja glutena i moždane magle od posebnog je interesa, posebno za one sa osjetljivošću ili netolerancijom na ovaj protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Gluten može izazvati inflamatorni odgovor u crijevima osoba s celijakijom ili necelijakijskom osjetljivošću na gluten, što može dovesti do sistemske upale koja utiče na brojne tjelesne sisteme, uključujući mozak.

Ovo zapaljenje, zajedno sa malapsorpcijom hranljivih materija, može dovesti do stanja kognitivnog oštećenja koje se često naziva moždana magla. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh