Zdravlje

Simptom koji ukazuje na rak jednjaka, a javlja se dok smo na WC-u

Istraživanja pokazuju kako se ova bolest godišnje dijagnosticira nekih 9.300 ljudi

WC šolja - Depo.ba

Rak jednjaka zloćudna je bolest koju je vrlo teško prepoznati. Kako donosi The Sun, ipak postoje određeni simptomi koji mogu ukazivati na to da osoba boluje od ovog smrtonosnog stanja.

Ova se vrsta raka zapravo razvija u stanicama jednjaka koje se nalaze unutar sluznice, a zatim se širi u kanal jednjaka i njegovu stijenku.

Ako se simptomi ne prepoznaju na vrijeme, prognoze nisu ohrabrujuće, upozoravaju liječnici.

Jedan od najčešćih simptoma raka jednjaka možemo primijetiti kada smo na WC-u, a riječ je o tamnoj boji stolice. Naime, do takve promjene boje stolice dolazi zbog krvarenja, a također je često vidljiva i svježa krv u stolici. Ostali simptomi raka jednjaka uključuju: probleme s gutanjem, umor, bolove u trbuhu, kašalj, gubitak glasa ili otežani govor, žgaravicu koja dulje vrijeme ne prolazi i gubitak apetita.

Istraživanja pokazuju kako se ova bolest godišnje dijagnosticira nekih 9.300 ljudi, a veći rizik imaju osobe starije od 75 godina, muškarci i svi oni koji imaju određena dugotrajna stanja poput gastroezofagealne refluksne bolesti. Isto tako, pušenje i pijenje alkohola također povećavaju šanse za dobivanje raka jednjaka. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh