Zdravlje

Ovih pet znakova ukazuje da ste pretjerali s konzumacijom soli

Iako je sol neophodna za rad našeg organizma i cjelokupnog zdravlja, trebali bismo pripaziti na količinu koju svakodnevno unosimo jer pretjerani unos soli može imati negativan učinak na naše zdravlje.

Studija objavljena u International Journal of Epidemiology otkriva da konzumacija previše soli kroz ishranu može biti štetno za cjelokupno zdravlje. Istraživanja pokazuju da bi u prosjeku naš dnevni unos soli trebao biti šest grama, ali većina ljudi konzumira više od sedam grama soli svaki dan.

Prema ovoj studiji, neprikladna tehnika konzumacije i procjene natrija mogla bi uzrokovati paradoksalne nalaze. Stručnjaci sugerišu da je natrij skrivena komponenta i teško ju je izmjeriti.

Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje je klasičan znak da unosite previše soli. Većinu vremena možete osjetiti hitnu potrebu da se probudite usred noći kako biste mokrili. Međutim, to je također i simptom mnogih drugih stanja poput infekcija mokraćnog mjehura i dijabetesa.

Konstantna žeđ

Veća konzumacija soli može izazvati osjećaj žeđi. To se događa jer hrana s većom količinom natrija remeti ravnotežu tečnosti u vašem organizmu. Najbolji način da to nadoknadite je da pijete puno vode.

Otekline na neuobičajenim mjestima

Pretjerani unos soli može uzrokovati oticanje različitih dijelova tijela. To bi mogao biti razlog zašto se ujutro osjećate napuhano. Otok se može osjetiti na prstima i oko gležnjeva. Ovo oticanje je uzrokovano prekomjernom količinom tekućine u tjelesnim tkivima i poznato je kao edem.

Hrana vam nema ukus

Ako svoje jelo solite uprkos tome što ste ga prilikom pripreme solili, to bi mogao biti znak da ste svoje obroke navikli jesti s više soli. Kada se vaša osjetila okusa prilagode slanim okusima, oni uvijek iznova žude za istim. Odjednom osjetite potrebu jesti slani kikiriki, čips i druge posoljenje namirnice.

Česte blage glavobolje

Velike su šanse da su blage glavobolje izazvane dehidracijom. Konzumacija previše soli vjerovatno će vam uzrokovati glavobolje u kratkim intervalima zbog dehidracije. Pijte puno vode kako biste pobijedili ove glavobolje prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh