Zdravlje

Kako se pravilno priprema zeleni čaj

Detoksirajte svoj um i tijelo tako što ćete svakodnevno uživati u šoljici zelenog aromatičnog čaja!

zeleni čaj - Dnevni.rs

U zavisnosti da li se radi o listovima, filter kesicama ili prahu otkrijte kako se ispravno priprema zeleni čaj. Donosimo vam tri recepta.

Zeleni čaj poboljšava zdravlje
Zeleni čaj je jedno od najboljih zdravstvenih pića zbog svojih prednosti. Mnogi od nas su svjesni njegovih prednosti i većina odustaje od pijenja ovog čaja zbog njegovog gorkog ukusa. Procesi koje ćemo vam objasniti poboljšaće ukus ovog napitka i pomoći da iskoristite sve prednosti koje nudi.

Ovaj zdravi napitak može se boriti protiv mnogih bolesti poput bolesti bubrega, kožnih poremećaja, gojaznosti, neurodegenerativnih bolesti i bolesti srca i smanjiti rizik od raka. Korisni antioksidansi u ovom čaju su odgovorni za sve ove prednosti.

Kako ova biljka utične na opšte blagostanje
Katehini u zelenom čaju su moćni antioksidansi koji su odgovorni za sve zdravstvene prednosti. Glavni katehini prisutni u zelenom čaju su epikatehin (EC), epigalokatehin (EGC), epikatehin-3 galat (EKG) i epigalokatehin-3 galat (EGCG). Ali najmoćniji katehin je EGCG jer uklanja štetne slobodne radikale kiseonika i štiti DNK od oštećenja, sprečava neograničenu proliferaciju ćelija, blokira signalne puteve raka, sprečava nakupljanje masti, štiti od mikrobnih infekcija, smanjuje umor i jača imuni sistem. Stoga je jasno da redovno pijenje zelenog čaja poboljšava vaše zdravlje na mnogo različitih načina. Dakle, bez mnogo odlaganja, pročitajte kako treba da pripremite zeleni čaj kod kuće.

Kako se pravilno priprema zeleni čaj
Pravljenje savršene šoljice zelenog čaja uključuje samo nekoliko koraka.

1. Listići zelenog čaja
Dok pripremate zeleni čaj imajte na umu da će čaj postati gorak ako se listovi čaja namoče u ključalu vodu koja je iznad 90°C. Dakle, namočite ga u vodu koja nije previše vruća. Evo koraka za pripremu zelenog čaja sa listovima.

Osnovna količina bi bila jedna kašičica za jednu šolju zelenog čaja. Kašičicu listova zelenog čaja, stavite u cjediljku i ostavite po stvani. Prokuvajte vodu, ostavite da se ohladi na 80°C do 85°C (recimo oko 30-45 sekundi). Sada stavite cjediljku preko šolje i prelijte vrelom vodom. Ostavite da se čaj natapa tri minuta.

Ovo je korak gdje morate biti oprezni: Ne vole svi jak čaj, pa, da biste provjerili da li je čaj pravog ukusa držite pri ruci kašiku i isprobajte ukus svakih 30-45 sekundi da biste saznali da li vam je ukus pravi. Izvadite cjediljku s listovima čaja iz šolje i po želji kada se malo smlači zasladite čaj kašičicom meda.

2. Filter kesice zeleog čaja
Ako koristite kesice čaja, uvjerite se da su napravljene od nebijeljenog materijala. Većina kesica čaja se izbjeljuje da bi bile bijele, i definitivno ne želite da izbjeljivač kontaminira vaše piće bogato antioksidantima! Prokuvajte vodu, ostavite da se temperatura spusti na 80-85 stepeni C. Stavite kesicu zelenog čaja u keramičku šolju ili onu od nerđajućeg čelika. Sipajte vodu, poklopite i ostavite da odstoji tri minuta. Sklonite poklopac i filter vrećicu. Promiješajte čaj, ostavite da se smlači i uživajte u njegovom ukusu.

3. Zeleni čaj u prahu
Sipajte u šolju 1 ½ kašičice praha zelenog čaja u šolju. Prokuvajte vodu, ostavite da se temperatura spusti na 80-85 ° C. Ostavite da odstoji tri minuta, boja bi trebalo da se promijeni u braon, po želji dodajte med. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh