Zdravlje

Simptom raka pluća možemo uočiti na licu

Ljekari ističu da rak pluća uzrokuje oticanje lica i vrata ako tumor pritišće venu između srca i glave.

Rak pluća - Nezavisne.com

Simptomi raka pluća ne pojavljuju se u ranoj fazi ove teške bolesti. Kada se pojavi simptom, obično je to uporan kašalj koji ne prestaje danima. Štaviše, ovaj se kašalj s vremenom samo pogoršava, piše Espreso.

No, još jedan znak može skrenuti pozornost na zloćudnu bolest pluća, a to je izgled lica. Redovito oticanje, osobito oko očiju ujutro, može biti signal da se u tijelu razvija opasna bolest.

Liječnici ističu da rak pluća uzrokuje oticanje lica i vrata ako tumor pritišće venu između srca i glave. Taj se simptom naziva sindrom gornje šuplje vene ili opstrukcija gornje šuplje vene.

Gornja šuplja vena nosi krv iz glave i ruku u srce. Prolazi pored gornjeg dijela desnog plućnog krila i limfnih žlijezda. Svi tumori pronađeni u ovom području mogu blokirati normalan protok krvi.

Gornju šuplju venu također može pritisnuti rak dojke, limfom i rak štitnjače ili timusa. Međutim, vena može biti ugrožena drugim poremećajima ili bolestima kao što je upala vene ili gljivična histoplazmoza.

Simptomi opstrukcije gornje šuplje vene mogu se razviti postupno ili vrlo brzo, a uključuju oticanje ne samo lica već i lica, ruku, prsnog koša te ubrzano ili plitko disanje.

Simptomi koji zahtijevaju hitnu ljekarsku pomoć su glavobolja, crvenilo lica ili sluznice nosa i usta, kao i nesvjestica i vrtoglavica.

Obratite pozornost na to koji su prvi simptomi raka pluća jer je upravo u ovoj najranijoj fazi rak izlječiv u više od 50 posto slučajeva. Ako usporedimo rak koji je metastazirao, njegova izlječivost je samo oko dva posto.

Ostali simptomi koji mogu ukazivati na rak pluća podrazumijevaju kašalj koji se s vremenom pogoršava, probleme s disanjem, česte infekcije poput bronhitisa ili upale pluća, bolove u kostima, glavobolje, vrtoglavice i gubitak ravnoteže, žuticu, kvržice na vratu… prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh