Zdravlje

Klima uređaj: Ove 4 greške svi prave kada se rashlađuju

Mnogi ljudi koriste klima uređaje tokom ljeta kako bi se rashladili u svojim domovima, ali prave greške, koje se kasnije mogu odraziti na zdravlje ili na račun za struju.

Međutim, ključno je pravilno upotrebljavati ove uređaje kako biste iskoristili njihov pun potencijal, a istovremeno izbjegli visoke račune za struju.

Stručnjaci upozoravaju na uobičajene greške koje mogu povećati troškove i smanjiti efikasnost klima uređaja. Evo nekoliko savjeta kako da se rashladite bez ovih neželjenih posljedica, piše Bestlife.
Redovno provjeravajte filtere na rashladnom uređaju

Važno je da redovno provjeravate filtere vašeg klima uređaja kako biste održali njihovu čistoću. Čist filter omogućava protok veće količine vazduha u uređaj, dok prljav filter može ograničiti protok vazduha i dovesti do ulaska nekondicioniranog vazduha.

Nečisti vazduh ima veću temperaturu i vlažnost, što otežava hlađenje i povećava potrošnju energije. Zato se preporučuje redovno čišćenje ili zamena filtera. prenosi n1
Ne postavljajte prenisku temperaturu

Iako je primamljivo spustiti temperaturu na najnižu moguću vrednost tokom ljetnih vrućina, to nije potrebno i može povećati potrošnju energije.

Stručnjaci preporučuju da termostat postavite na prijatnu temperaturu koja vam odgovara, kako biste smanjili opterećenje klima uređaja i troškove energije.
Izbjegavajte često podešavanje termostata

Često podešavanje termostata ometa stabilnost temperature u prostoru. Ako često mijenjate postavke, klima uređaj će se uključivati i isključivati češće, što smanjuje njegovu efikasnost.

Preporučuje se postavljanje termostata na željenu temperaturu i ostavljanje na istoj postavci tokom dužeg perioda kako bi se održala konstantna temperatura.
Držite vrata i prozore zatvorenima dok rahlađujete

Održavanje vrata i prozora zatvorenim dok klima uređaj radi je važno kako bi se spriječio ulazak toplote spolja. Otvaranje vrata i prozora dopušta ulazak toplom vazduhu i otežava hlađenje prostora.

Zato je preporučljivo držati vrata i prozore zatvorenima tokom rada klima uređaja kako bi se postigla maksimalna efikasnost hlađenja, prenosi Danas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh