Zdravlje

Bol na desnoj strani nije jedini: Prepoznajte simptome kod upale slijepog crijeva

Ukoliko osjetite jaku bol na desnoj strani donjeg dijela trbuha, najvjerovatnije je da imate upalu slijepog crijeva. Međutim, ova bol se kod većine ljudi javlja oko pupka i postepeno se pomiče na desnu stranu i postaje sve jača.

Iako svaka osoba može imati upalu slijepog crijeva, ovaj zdravstveni problem najčešće se javlja kod osoba u dobi od 10 do 30 godina. Njegovo liječenje najčešće zahtijeva hirurško odstranjivanje.

Osim boli oko pupka i na desnoj strani donjeg dijela trbuha, postoje još neki simptomi koji mogu ukazivati da imate upalu slijepog crijeva. To su bol koja se pogoršava ako kašljete, hodate ili radite druge oštre pokrete, mučnina popraćena povraćanjem, gubitak apetita, povišena temperatura, nadutost i zatvor.

Mjesto na kojem vas boli može varirati ovisno o vašoj dobi i položaju slijepog crijeva. Kod žena u trudnoći, može se činiti da bol dolazi iz gornjeg dijela trbuha, jer je slijepo crijevo tokom trudnoće nešto više u odnosu kod uobičajenog stanja.

Ukoliko osjetite neke od ovih simptoma, obavezno se javite ljekaru kako bi utvrdili da li se radi o upali slijepog crijeva. Ovo stanje može biti izuzetno opasno, jer se bakterije razmnožavaju brže i ukoliko ne reagujete na vrijeme, ono može puknuti i tada zahtijeva hitnu operaciju prilikom koje će se ukloniti slijepo crijevo. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh