Zdravlje

Razlozi zašto nastaju hemoroidi i kako se liječe

Hemoroidi su proširenja unutrašnjih i vanjski hemoroidalnih vena u završnom dijelu debelog crijeva i analnog kanala (čmara). Unutrašnji hemoroidi se nalaze na dva centimetra od ulaska u analni kanal i prekriveni su sluznicom koja sadrži receptore za kontrolu stolice i vjetrova.Vanjski i unutarnji
Vanjski hemoroidi nalaze se u analnom kanalu ili van njega i pokriveni su kožom, pa je njihov glavni znak bol, što nije slučaj kod unutrašnjih hemoroida. Hemoroidalni čvorovi su normalne anatomske strukture, a njihovo uvećanje predstavlja hemoroidalnu bolest. Bolest nastaje djelovanjem riziko faktora na osobe koje imaju sklonost prema toj bolesti.

Hemoroidi nastaju povećanjem pritiska u hemoroidalnim venama, što rezultira njihovim proširenjem. Značajni faktori za njihov nastanak su naslijeđe, uzrast, oboljenja analnog kanala, način ishrane, zatvor, proliv, zanimanje, bolesti jetre, tumori, slabost srca, klima, psihički momenti, prostata, starost. Veliki broj žena dobije hemoroide s prvom trudnoćom.

Glavni znaci oboljenja su: krvarenje, bol, tromboza, uklještenje, infekcija. Kasniji znaci su ispadanje hemoroida, svrbež, osjeti žarenja i pečenja, nelagoda… Hemoroide prate anemija, tromboze, ulceracije, rascjepi/fisure, apscesi, fistule. Moguć je i prelazak u rak,piše Avaz

Postavljanje dijagnoze
Dijagnoza se postavlja na osnovu tegoba bolesnika, lokalnog nalaza i općeg stanja bolesnika. Pregled čmarne regije, pregled prstom i anoskopija potvrđuju bolest. Ljekar na temelju prijavljenih simptoma i izvršenog pregleda prepisuje terapiju.

S obzirom na to da su simptomi raka debelog crijeva slični simptomima hemoroida (krvarenje i jaka bol), u slučaju da je pacijent stariji od 50 godina ili ako je u rizičnoj skupini za rak crijeva, liječnik će ga poslati na dodatne pretrage, najčešće kolonoskopiju.

Bolest se može i prevenirati promjenom riziko faktora u afirmirajuće faktore. Zdravom i pravilnom prehranom regulirati možete stolicu. U prehrani upotrebljavati više vlakana i namirnica biljnog porijekla te konzumirati puno tekućine, koja čini stolicu mekšom.

Eliminirati loše navike. Promijeniti način života puno se kretati, izbjegavati nepotrebna opterećenja. Jedan od bitnih elemenata je i regulacija tjelesne težine. Sve ove radnje dovode do regulacije stolice i pražnjenja, što uveliko smanjuje mogućnost nastanka hemoroidalne bolesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh