Zdravlje

ŽENA JE MISLILA DA JU JE UJEO PAUK! Primjetila tačkicu na zglobu, a poslije 3 dana je počela njena borba za život

Žena je mislila da je to ubod pauka, ali u stvari je to bio ubod na komad goveđe kosti.

Iako nije rijedak slučaj da se pacijenti obraćaju ljekarima za razne ozljede poput rana, ogrebotina, uboda… velika većina ne obraća pažnju na takve ozljede, a zapravo, nisu ni svjesni koliko mogu biti opasni. biti.

Žena iz Obrenovca S.S. (58) je pre nekoliko nedelja primetila malu tačku na zglobu desne ruke. Nije tome pridavala nikakav značaj, jer je mislila da ga je ugrizao pauk.

Međutim, nakon 3 dana dobila je visoku temperaturu i oticanje ruke do lakta. A koliko je situacija ozbiljna shvatila je tek kada joj se otok proširio na rame. Ruka joj je bila crvena, kako je rekla, kao da će eksplodirati, a područje oko ručnog zgloba plavo, dok su joj prsti još više potamnili.

Otišla je u Dom zdravlja gde niko od lekara nije znao šta je, samo su pretpostavili da ju je ugrizao insekt, pa je dobila infekciju. Dobila je antibiotike, infuziju i vakcinu protiv tetanusa i rečeno joj je da će, ako joj ne bude bolje, doći sutra da joj otvore ranu.

Kada ih je sutradan ponovo kontaktirala, odmah su je poslali u bolnicu i smjestili u šok sobu. Međutim, s obzirom na to da se njeno stanje ubrzano pogoršavalo, predložili su da, umjesto rezanja rane, amputiraju cijelu ruku, kako bi joj pokušali spasiti život. To je bio početak sepse.

“Doktor je rekao da se infekcija proširila na glavnu arteriju i da više nema smisla vaditi ruku. Prepušten sam sudbini. Nadali smo se samo da će antibiotici smiriti infekciju koja se širi krvotokom. , što se, srećom, dogodilo. Infekcija je počela da povlači, ali joj se zbog zgrušavanja krvi stvorio tromb u desnoj ruci, pa je promijenila boju”, rekla je ova žena za portal K1info.

Dodaje da su ljekari uspjeli da razbiju tromb, iako je to predstavljalo dodatni rizik za njen život. Postojala je mogućnost da dođe do srca, mozga ili pluća.

“Kada mi je bilo bolje i opasnost po moj život prošla, prebacili su me iz šok sobe na odjel, a doktor mi je došao i rekao: hajde, sad se sjeti šta si radio prije nego što si primijetio promjenu na svom ruka. Ovo nije bio insekt, zapamtite šta se dogodilo”, kaže ona.

Vratila je film, po danu, ono što je radila i sjetila se da je kupila goveđe kosti za pse u mesari. Pošto su velike i psi ne mogu da ih progrizu, ona ih je sekačem na manje komade, a zatim se ubola. Tačka na njenom zglobu za koju je mislila da je ugriz pauka zapravo je bio ugriz na komadiću goveđe kosti.

dr Nebojša Srbljak, internista kardiolog, ovakvi ekstremni slučajevi mogući su prvenstveno zbog neadekvatnog tretmana povrede.

“Bilo da se radi o goveđoj kosti, bilo kakvom oštrom predmetu, iverici ili gvozdenoj turpija, u slučaju uboda treba odmah reagovati i očistiti ranu. Dešava se da ljudi ne obraćaju pažnju, rana se zatvori. i na prvi pogled ne izgleda opasno, a zapravo je idealno okruženje za razvoj bakterija“, kaže Srbljak i dodaje:

“Kada je riječ o ovom slučaju, moguće je da je meso već bilo zaraženo nekom bakterijom, a poznato je da se meso prvo razgrađuje tamo gdje je najbliže kostima, pa postoji mogućnost da je osoba zaražena u tom slučaju. način.”

Stoga, ukoliko imate rane, ogrebotine, ubode ili bilo koje druge povrede, bez obzira što izgledaju bezopasno, potrebno je da se obratite svom ljekaru kako biste na vrijeme dobili adekvatnu terapiju. Olakšajte sebi, izbjegnite dodatne komplikacije i zaštitite svoje zdravlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh