Zdravlje

Jako korisno: Koje vrste glavobolja postoje i šta one znače

Kada nas zaboli glava nakon velike proslave ili nedostatka sna, ne brinemo previše. Možete popiti pilulu i uskoro zaboraviti na nelagodnost! Ali kada bol dođe iznenada, bez preduslova i očiglednih razloga, ovo je alarmantni simptom.

Glavobolja - Dnevni.rs

Tijelo nas odmah obaveštava o problemima koji su se pojavili. Ako imate oštru glavobolju, obavezno saznajte šta nije u redu u tijelu. Ovo će vam pomoći da se zaštitite od ozbiljnih bolesti ili da ih na vrijeme izliječite. Pored toga, suočivši se sa izvorom glavobolje, odnijet ćete beskompromisnu ​​pobedu nad njom!

VRSTE GLAVOBOLJE
Bol u temporalnom predijelu glave i bol u verteksu
Bol u slijepočnicama može ukazivati na razne kvarove u tijelu. Nedostatak sna, promjene hormonalnog nivoa, intoksikacija i smanjenje intrakranijalnog pritiska mogu izazvati bol. Takođe, bolovi u slijepoočnicama su tipični za pojavu prehlade ili gripa.
Ako se bol u ovom dijelu glave poveća i izazove čudne senzacije poput mučnine, svakako treba da posjetite ljekara. Ne zanemarujte oštar bol u potiljku. Takve bolne senzacije često su znaci predstojećeg krvarenja.

Glavobolja ujutru
Ako se često budite sa glavoboljom, a da istovremeno ostanete ljubitelj trezvenog načina života, ovo nije dobar signal od tijela.
Jutarnje glavobolje mogu ukazivati na apneju tokom spavanja, probleme sa pritiskom, pa čak i na tumor na mozgu. U ovom slučaju pregled je neophodan!

Bol oko oka i bolovi u jagodicama
Glavobolja klastera ili bol u očima jedna je od najgorih senzacija. Gotovo je nemoguće izdržati ove napade!

Savjetujemo vam da se obratite dobrom neurologu ako vas je takav bol iznenada posjetio. Može ukazivati na abnormalnosti u hipotalamusu, naglo širenje krvnih sudova u mozgu i abnormalnosti u kardiovaskularnom sistemu.

Bol u jagodicama i čelu može ukazivati na pojavu sinusitisa.

Glavobolja i vrtoglavica
Često glavobolju mogu pratiti prateći dosadni simptomi: vrtoglavica, mučnina, zamućenost očiju, bol u vratu, pulsirajući napadi. Osteohondroza, prošle traume glave, hormonalni poremećaji, neuroze i depresija mogu izazvati sličan bol. Vrlo često klasičnu migrenu prate slični fenomeni.
Pratite način ishrane, spavanja i odmora prije nego što se obratite ljekaru. Važno je znati svaki mali detalj kako bi specijalista mogao pravilno dijagnozirati!

„Teška“ glava i osjećaj zatezanja u gornjem dijelu glave
Ako se čini da se glava privremeno pretvorila u bundevu, nije tako loše! Glavobolja napetosti je jedna od najčešćih i može biti uzrokovana prekomernim radom, nedostatkom kiseonika, smanjenom motoričkom aktivnošću i intenzivnim nervoznim osjećanjima, piše “Dnevni“.

Dobro se odmorite i naspavajte, to će vam pomoći da se nosite sa bolom!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh