Zdravlje

Šta znači kada zuji u ušima

Šum je češće javlja krajem dana, u večernjim satima.

Uho - Narodni.net

Šum, ili zujanje u ušima je problem koji mnogi ljudi imaju, a većina u starijim godinama. Može da “zašumi” i mlađoj populaciji i ovo može biti simptom nekih opasnih bolesti, piše “Večernji“.

Šum (lat. Tinnitus) javlja se kod 10-15% osoba, a češći je kod starijih osoba, kod koji se javlja s učestalošću i do 25%. Razlikujemo subjektivni i objektivni tinitus.

Subjektivni tinitus je osjećaj zvuka bez zvučnog podražaja (više od 95% slučajeva), a čuje ga samo bolesnik. Subjektivni tinitus nastaje uz svaku promjenu na slušnim putovima (oštećenje spoljašnjeg uha, slušnog kanala, bubne opne, unutrašnjeg uha, moždanih struktura itd.).

Može nastati i kod mlađih osoba u slučajevima dugotrajnog i/ili čestog izlaganja buci (npr. preglasna muzika, buka na radnom mjestu itd.). Kod starijih osoba vrlo često je povezan s nagluhošću (“staračka nagluhost”) odnosno živčanim gubitkom sluha (u takvim slučajevima može pomoći slušni aparat).

Šum odnosno zujanje, zvonjenje, piskanje itd. u ušima može biti povremeno ili trajno s promenjivim intenzitetom, a češće se javlja krajem dana, u večernjim satima.

Objektivni tinitus je vrlo rijedak (cca 1%), a nastaje zbog zvuka koji stvaraju strukture u uhu ili u blizini srednjeg uha. Rijetko je tako glasan da ga čuje i ljekar odnosno osoba pored bolesnika. Tinitus mogu izazvati i neki lijekovi, ali može biti i posljedica upale uha, otoskleroze, začepljenja slušnih kanala, oboljenja krvnih sudova u glavi, tumora slušnog živca, nekih tumora mozga itd.

Kod trajnog zujanja u ušima tzv. hroničnog tinitusa, većina osoba se više ili manje “navikne” na isto, ali kod manjeg broja se može javiti i nervoza, pad koncentracije, tjeskoba, smetnje sna, pad raspoloženja i više ili manje izražena depresija, pa je ponekad potrebna i pomoć neuropsihijatra.

Stres, napetost itd. istovremeno pojačavaju tinitus odnosno osjet šuma. Najčešće govorimo o simptomu, a ne o bolesti jer se rijetko ustanovi tačan uzrok. U svakom slučaju, kada se javi, treba se javiti svom ljekaru i u dogovoru s njim potom otorinolaringologu, neurologu, kardiologu itd.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh