Zdravlje

OVU BILJKU SVI ZNAJU JER SE OD NJE PRAVI SIRUP ZA KAŠALJ: Liječi i mnoge druge bolesti, a spisak je predugačak

Službena medicina koristi korijen ove biljke kod bronhitisa, katara, sluzi disajnih puteva, kašlja, prehlade.

Jagorčevina - Espreso.rs

Jagorčevina je nedovoljno iskorišćena, ali vrijedna ljekovita biljka. Ona ima vrlo dugu historiju upotrebe lijeka, pa je posebno bila korišćena u liječenju stanja koji uključuju spazme, bolne grčeve, paralize i reumatske bolove. Biljka sadrži saponine, koji imaju ekspektorantni učinak, kao i salicilate koji su glavni sastojak aspirina i djeluju na smirenje upale i protiv groznice.

Ova proljećna biljka pomaže cirkulaciju krvi, otklanja nesvjestice, bolove koji se javljaju u jednoj polovini glave i lica. Olakšava iskašljavanje, čuva srce izmoreno od čestog kašljanja kod bronhitisa, kašlja, upale pluća, prije i poslije krize, i u svim slučajevima kad je srce u opasnosti da oslabi.

Narodna medicina koristi cvjetove jagorčevine za liječenje bubrežnih i urinarnih tegoba, reume (dugotrajnim pijenjem čaja smanjuju se bolovi u zglobovima), gihta, slabih živaca (nemir, anksioznost, nervoza), migrene, glavobolje, lupanje srca, slabo srce, navalu krvi u glavu, stresa, nesanice (uz cvjetove jagorčevine dodamo cvjetove lavande, kantariona, šišarke hmelja) kao i za liječenje raznih nervnih tegoba.

Službena medicina koristi korijen jagorčevine kod bronhitisa, katara, sluzi disajnih puteva, kašlja, prehlade, piše “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh