Zdravlje

CIJELI ŽIVOT PRAVIMO OVU GREŠKU: Evo zašto ne treba ispirati rane alkoholom!

Posjekotina ili rana neće se inficirati ukoliko je pravilno tretiramo, kaže doktorica opšte prakse Nevenka Dimitrijević. To znači da je treba isprati čistom, hladnom vodom, povremeno zaštititi gazom i ne iritirati alkoholom i hemijskim sredstvima.

Zavoj - Alo.rs

Najčešći uzrok za infekciju rane jeste nehigijena i korišćenje neadekvatnih sredstava za dezinfekciju. Ukoliko rana nije duboka i ljekar nije odredio previjanje, ne treba je umotavati, niti koristiti gazu, kako se ne bi stvorile bakterije.

– Ranu treba zaštiti gazom samo ukoliko je prekrivamo odjećom, kada radimo kućne poslove ili se nalazimo u sredini u kojoj ima mnogo prašine – kaže doktorka Dimitrijević.

Ranu koja krvari ne treba ispirati alkoholom, rakijom niti liječiti bilo kakvim “domaćim metodama” jer ne samo da iritiraju kožu, već mogu biti i opasni.

– Kada stavimo alkohol na ranu koja krvari, krvni sudovi se proširuju i možemo izazvati kontraefekat – kaže doktorka Dimitrijević. – Alkohol možemo koristiti samo kako bismo dezinfikovali kožu oko rane.

Brzina zarastanja rane zavisi od organizma i njegove sposobnosti da je zacjeli.

Ne treba koristiti sredstva za zarastanje i kožu opterećivati hemijskim sredstvima na svoju ruku, već isključivo u slučaju da to preporuči ljekar, pišu “Novosti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh