Moda i ljepota

PRIJE OVOG PIĆA OPERITE ZUBE: Važnije je nego što mislite, NE BI vam palo na pamet

Kafa ima mnoge zdravstvene prednosti, ali vremenom može oštetiti vaše zube.

Čišćenje zubi - Lijekizprirode.com

Ovo piće je ukusno, daje energiju, ali postoji neželjeni efekat – stvara kiselo okruženje za razmnožavanje bakterija u ustima, što dugoročno može dovesti do karijesa i erozije gleđi.

Pored toga, kafa sadrži tanine. Oni su molekuli koji uzrokuju da se obojena jedinjenja zalijepe za zube i daju im žutu boju. Čak i jedna šoljica kafe može zaprljati zube, a vremenom to dovodi do primijetnije promijene boje.

Neki stručnjaci kažu da bi potpuno izbacivanje kafe bilo idealno za zdravlje zuba. Ali za mnoge ovo možda nije najbolja opcija, jer je kafa više od pića.

Ako žudite za jutarnjom šoljicom amerikana, ali ne želite da iskusite toliko neželjenih efekata na zube, stručnjaci preporučuju pranje zuba prije nego što popijete kafu. Možda izgleda kontraintuitivno, ali supstance u pasti za zube zapravo djeluju kao barijera za zaštitu gleđi. Zamislite to kao preventivnu mjeru.

Međutim, pranje zuba nakon kafe može dodatno oslabiti gleđ i uzrokovati da mrlje ostanu na površini još duže. U ekstremnim slučajevima možete jednostavno isprati usta vodom nakon što popijete kafu. Vaša pljuvačka, koja ima neutralan pH, neutrališe hemikalije kafe sama u roku od pola sata, piše B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh