Hrana i piće

Mafini od limuna

Mafini su odličan način kada želite nešto da gricnete usput. Praktična priprema omogućava vam da ih jedete bez ometanja. Recept za mafine od limuna su ukusan i dobar način da obradujete sebe u prvom dnevnom obroku.

Sastojci za mafine od limuna:

300 g šećera
300 g brašna
2 jajeta
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
rendana kora limuna
pola šolje ulja
sok od jednog limuna
pola šolje rendanih tikvica
Priprema mafina od limuna:
Kalup za mafine podmažite, a rernu uključite da se grije.

U većoj činiji pomiješajte šećer i rendanu koru limuna. Potom dodajte ulje, jaja i cijeđen limunov sok, pa miješajte dok se sve ne sjedini. Možete i ručno, a možete i mikserom.

Onda dodajte brašno, sodu, prašak za pecivo kao i so i ponovo promiješajte. Tek na kraju ubacite rendane i oceđene tikvice i lagano miješajte da se sve sjedin,pišu Nezavisne

Dobijenu smjesu sipajte u kalup, ali ne sipajte do vrha zato što će da naraste prilikom pečenja. Po želji, za jači ukus limuna, možete sipati još po kašičicu u svaki mafin preko smjese. Pecite ih prvo na 200 stepeni pet minuta, a onda na 180 stepeni oko 15 minuta. Trudite se da ne otvarate vrata rerne da ne bi došlo do promene temperature.

Mafini su gotovi kada dobiju zlatnu koricu, a uz pomoć čačkalice možete provjeriti da je tijesto dobro pečeno, prenosi ona.rs.

Izvadite da se lijepo ohlade, a uz njih možete poslužiti i kuglu sladoleda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh