Hrana i piće

Ne mora kafa? Najbolji čajevi za zdravu jutarnju rutinu

Ujutro se mnogi od nas oslanjaju na kofein kako bi započeli dan, ali umjesto šoljice kafe, zašto ne biste probali čaj?

Žena - Flickr.com

Čaj je zdraviji izbor za jutarnji napitak jer sadrži manje kofeina od kafe, a takođe ima mnoge zdravstvene prednosti.

Kada birate čaj koji najviše prija zdravlju ujutru, važno je da razmotrite nekoliko faktora, uključujući ukus, učinak na organizam i nutritivne vrijednosti. Jedan od najboljih izbora za jutarnju šoljicu čaja je zeleni čaj.

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i ubrzavanju metabolizma. Takođe sadrži kofein koji pruža potrebni energetski podsticaj ujutru, ali u manjim količinama od kafe. Zeleni čaj takođe sadrži aminokiselinu L-teanin koja poboljšava raspoloženje i smanjuje stres.

Uz zeleni čaj, crni čaj takođe je dobar izbor za jutro. Crni čaj sadrži više kofeina od zelenog čaja, ali manje od kafe. Takođe ima antioksidativna svojstva i pomaže u borbi protiv upala.

Neki ljudi preferiraju biljni čaj ujutru, a najbolji izbor za to je čaj od đumbira. Ovaj napitak ima protivupalna svojstva, podstiče probavu i pomaže u ublažavanju mučnine. Takođe ima blagi stimulativni učinak koji može pružiti energiju za početak dana.

Na kraju, odabir čaja koji najviše prija zdravlju ujutro zavisi od vaših ličnih želja i potreba. Ali ako tražite zdraviju alternativu kafi koja će vam pružiti energiju i hranjive supstance za početak dana, zeleni čaj, crni čaj i čaj od đumbira su odlični izbori, piše Mondo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh