Hrana i piće

Brzi uštipci koji ne upijaju ulje

Recept za omiljenu poslasticu iz naših krajeva.

Uštipci - Shutterstock

Sastojci:

2 jaja
300 ml jogurta
1 kašičica soli (za čaj)
600 g brašna (tip 500)
1 prašak za pecivo (12g)

Uputstvo:

U velikoj posudi umutite jaja dok ne postanu pjenasta. Dodajte jogurt i dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte suve sastojke u smjesu od jaja i jogurta. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto, piše Mondo.

Ostavite tijesto da odstoji 5 minuta kako bi se sastojci sjedinili.

U međuvremenu, zagrijte tiganj na srednjoj temperaturi i malo ga premažite uljem ili koristite papirni ubrus kako biste ga lagano nauljili.

Kašikom vadite porcije testa i spuštajte ih na zagrijan tiganj. Pazite da ne stavljate previše tijesta odjednom kako biste omogućili da se uštipci ravnomjerno isprže.

Pržite uštipke sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Budite pažljivi da ih ne prepečete. Vadite uštipce iz tiganja i stavljajte ih na papirni ubrus kako bi upio višak ulja. Poslužite tople uštipke uz omiljeni dodatak, kao što su ajvar, kajmak, džem ili pavlaka, ili bilo šta, po izboru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh