Hrana i piće

Samo ovako se PRAVILNO ČUVAJU BANANE – Trik da ostanu sviježe i dvije sedmice u frižideru

Usporite proces sazrijevanja!

Banane - net.hr

Kako da banane nakon kupovine ostanu što duže sviježe? Majk iz “Kitchen Tips Online” otkrio je glavnu caku nakon što je proveo mali eksperiment. Ono što je on uradio, možete i vi primijeniti.

jk je kupio dva svežnja banana, jedan je stavio na kuhinjski pult, a drugu u hermetičku posudu pa zatim na ovu površinu. U posudu je prethodno stavio kuglicu za upijanje etilena. Zašto je to važno? Zahvaljujući ovome uklanjaju se gasovi kroz proces oksidacije i voće ostaje duže sviježe.

Dok banane prirodno sazrijevaju, kore ispuštaju etilen. Što je veća koncentracija etilena u vazduhu koji okružuje banane, one brže sazrijevaju.

Ovo treba imati na umu, pa banane obavezno izvadite iz plastične kese jer plastika zadržava vlagu koju banane otpuštaju kroz etilen dok sazrijevaju, uzrokujući da one sazrijevaju još brže.

Majk je rekao da je poslije nedjelju dana primijetio razliku između banana. One postavljene na pultu su brže sazrijevale, dok je među onima u posudi bilo i zelenih, mada su se na pojedinim pojavile “modrice”, poslije 15 dana ali su bile potpuno jestive.

Smeđa boja na ovoj vrsti voća dolazi od tamnih pigmenata uključujući melanin, koji se nalazi u ljudskoj kosi i koži. U bananama ti pigmenti nastaju kada kiseonik reaguje sa prirodnim hemijskim jedinjenjima zvanim fenoli, koji se nalaze u kori. Kako banana dobija smeđu boju, veliki dio skroba se pretvara u šećere.

Još jedan način da usporite proces sazrijevanja banana jeste da stavite prozirnu foliju oko peteljki kako biste “uhvatili” etilen. Važno je da omotate peteljke pojedinačnih banana, a ne svih banana jer kada umotate stabljike pojedinačno i potpuno ih pokrijete, ima manje mjesta za etilen.

Banane treba držati dalje od ostalih namirnica, prije svega voća i povrća. Čuvajte banane na radnoj površini ili negde na sobnoj temperaturi i dalje od vlage, sunčeve svijetlosti i previsokih temperatura.

S druge strane, ako želite da banane brže sazru, preporuka je da voće stavite u zatvorenu papirnatu vrećicu. Na taj način ćete “zarobiti “etilen dok će se propuštati dovoljno kiseonika koji će pomoći procesu sazrijevanja, piše Blic.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh