Hrana i piće

Nutricionistkinja upozorava: Ove namirnice štete jetri

Nutricionistkinja Laura Braun je za portal Express otkrila koje namirnice bi trebalo da izbjegavamo zato što štete zdravlju naše jetre.

Kao prvo, upozorila je na prerađenu i prženu hranu.

“Ljudi treba da se drže podalje od većine prerađenih i prženih stvari poput slatke hrane, kolača, gaziranih pića i voćnih sokova. To je zato što povećavaju količinu masti u jetri”, objasnila je.

Kako dodaje, hrana s visokim nivoom soli povećava rizik od nealkoholne bolesti masne jetre.

“Prerađena hrana podiže sadržaj šećera u krvi, što u konačnici povećava nakupljanje masti u jetri. Masno prerađeno meso s visokim nivoom zasićenih masti takođe treba izbjegavati kako bi se smanjio ovaj rizik.”

Ljekari objašnjavaju da je bolest masne jetre usko povezana s prekomjernom težinom, a nakupljanje masti u jetri takođe je povezano s dijabetesom tipa 2, bolestima srca i problemima s cirkulacijom.

Osobe s masnom jetrom takođe imaju znatno veći rizik od razvoja raka jetre. Za zdravu je jetru, zato, najvažnija upravo uravnotežena i zdrava ishrana bazirana na svježim namirnicama, prenosi Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh