Hrana i piće

Tri namirnice koje ne debljaju, a idealne su za hormone

Menopauza je period u životu žene kada dolazi do promjena u hormonskom balansu, metabolizam se uglavnom usporava, dolazi do naglih promjena raspoloženja, ali se povećava rizik od gojaznosti.

Sretna žena - Twitter

Sa dolaskom menopauze pravo je vrijeme razmisliti u promjenama navika kada je riječ o ishrani i fizičkoj aktivnosti, kako bismo sačuvali fizičko i mentalno zdravlje, ali i željenu figuru tijela.

Jedan od najvećih faktora gojaznosti jeste konzumiranje nezdrave hrane za užinu, poput čokolada, slatkiša, čipsova, gaziranih i slatkih napitaka itd. Ova hrana je puna šećera, vještačkih aroma, hemikalija, sadrži previše soli i nepovoljno utiče i na zdravlje i ljepotu.

Imajući to u vidu, predstavljamo vam tri zdrave grickalice koje su savršen izbor za period menopauze.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su savršen izvor energije jer su bogati proteinima. Na primjer, orasi sadrže omega 3 masne kiseline i odlični su za vašu kosu i kožu. Brazilski orasi su odlični za hormone, kožu i protiv starenja.

Takođe, bademi su odličan izvor proteina – sadrže vitamin E i bogati su kalcijumom i magnezijumom. Lješnici su takođe sjajan izvor proteina i vlakana.

Otprilike se preporučuje šaka orašastih plodova, najprije badema, dok brazilski orah je dovoljan u količini jedan do dva ploda.

Sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve su pune kvalitetnih ulja koja će pomoći vašim zglobovima, podstaći funkcionisanje mozga, a takođe su pune magnezijuma, kalcijuma i cinka. Osim za grickanje, sjemenke bundeve možete koristiti i u raznim jelima, poput salati ili čorbi.

Suho voće
Sušeno voće sadrži puno šećera, pa je važno da da ga jedete u malim količinama. Sušene šljive su na primjer odlične za varenje i borbu protiv zatvora. Možete uvijek imati malo sušenog voća u torbi kako biste užinali nešto zdravo i slatko.

Iako navedene namirnice takođe mogu biti kalorične, one su svakako bolji i zdraviji izbor od krofni, kolača, čipsa i keksa, prenose Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh