Hrana i piće

Isprobajte recept za lazanje sa špinatom

Tradicionalne lazanje zaista su ručak koji svi vole, no zahtijevaju puno posla. Osim toga, mnogima se tokom ljetnih vrućina ne da jesti tako tešku hranu pa vam danas predstavljamo jednu puno jednostavniju i laganiju te jednako ukusnu alternativu. Lazanje sa špinatom i ricottom koje mogu jesti i vegetarijanci naš su favorit u ljetnim mjesecima, a sigurni smo da će, jednom kada isprobate recept, postati i vaš

Sastojci:

750 g kuhanog špinata
500 g ricotte
80 g maslaca
80 g brašna
1 l mlijeka
250 g ribanog parmezana
Tjestenina za lazanje
So
Biber
Priprema:

Kuhani špinat pustite sa strane da se ohladi i za to vrijeme pripremite bešamel umak. U loncu otopite maslac i dodajte brašno. Miješajte brzo kako se ne bi stvorile grudice. Kada se brašno potpuno otopi dodajte mlijeko i miješajte desetak minuta dok se umak ne zgusne. Na kraju umak posolite i pobiberite.
U posudu sa špinatom dodajte ricotta sir, začinite solju i biberom i dobro promiješajte.
Lazanje je najbolje peći u četvrtastoj keramičkoj posudi, no poslužit će i dublji limeni pleh. Dno posude u tankom sloju premažite s bešamelom. Na to posložite tjesteninu, ponovno je premažite bešamelom i rasporedite špinat te posipajte sve parmezanom.
Isti postupak ponovite još tri puta tako da slažete redom tjesteninu, bešamel, špinat i parmezan. Svaki sloj možete dodatno posoliti, ako volite jesti dobro začinjenu hranu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni 45-60 minuta,piše Raport


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh